Az Apple szabadalomsértés miatt pereli a HTC-t

Milkovits Gábor, 2010. március 3. 07:09

Úgy tűnik, tovább éleződik a küzdelem a mobilpiacon, miután az Apple az illetékes hatóságoknál és a bíróságon is eljárást kezdeményezett a tajvani HTC ellen, mert készülékeikkel állítólag megsértették az Apple iPhone szabadalmait.

Az amerikai nemzetközi kereskedelmi hatósághoz (ITC) és az egyik Delaware-i körzeti bírósághoz eljuttatott beadvány szerint a HTC mobiltelefonjainál jogtalanul használta fel az iPhone kezelőfelületéhez, hardveréhez és architektúrájához kapcsolódó, szabadalmaztatott technológiákat és ezzel összesen 20 Apple szabadalmat sértett meg. Az Apple a bíróságon azt szeretné elérni, hogy a versenytárs HTC-t tiltsák el készülékei forgalmazásától az Egyesült Államokban. A kérdés azért is kényes, mert a tajvani cég gyártja többek között a Google Nexus One okostelefonját, emellett pedig számos olyan mobilt is, amelyeken szintén a keresőóriás Android platformja fut. Márpedig a Nexus kezdeti sikertelensége ellenére szakértők szerint az Android platform lehet az iPhone és utódai legfőbb versenytársa a jövőben, a terveket azonban jócskán keresztülhúzná egy az Apple számára kedvező hatósági és bírósági döntés.

Steve Jobs az ügyben kiadott hivatalos közleményében azzal indokolja a lépést, hogy nem kívánják ölbe tett kézzel nézni, hogy a konkurencia ellopja az általuk kifejlesztett és szabadalmaztatott ötleteket. Az azért mégsem véletlen, hogy a HTC és közvetve a fő rivális Android a célpont, miközben az Apple gyakorlatilag mindenkit beperelhetne, aki érintőkijelzős mobiltelefonnal jelenik meg a piacon. A cég tavaly október óta többszörösen összetett szabadalmi perben áll a Nokiával is, amelyet azonban a finn mobiltelefon-gyártó kezdeményezett.