Házakat is törölhetnek a Google utcanézegető német változatában

MTI Sajtóadatbank, 2010. március 3. 09:49

A magánéletükért aggódók a házaikat is töröltethetik majd a Google utcanézegető (Street View) év végén induló német változatából, erre a lehetőségre pedig olyan eseményeken kívánják felhívni a lakosság figyelmét, mint a Hannoverben kedden kezdődött CeBIT-en.

A világ legrangosabb informatikai seregszemléjén az idén 68 országból, köztük Magyarországról összesen 4157 kiállító vesz részt. A kiállítók számának csökkenése ellenére azonban közel 300 olyan cég jelezte részvételét, amely korábban még sohasem állított ki a
hannoveri vásáron.

A Google az utcanézegető alkalmazásának népszerűsítésével jelent meg a CeBIT-en, ez azért is érdekes, mert az amerikai vállalat korábban még egyszer sem állított ki Hannoverben.

A németek szimpátiájára viszont igencsak szüksége lesz, mert Németországban nem csak az arcokat és a rendszámtáblákat, hanem a házakat, kerteket is töröltetni lehet majd a Google térképéhez kapcsolódó utcanézetekből.

"A Google-nek végül sikerült megegyeznie a jogvédőszervezetekkel, és az általuk javasolt változtatásokkal indulhat az utcanézeteket nagyfelbontású fényképekkel bemutató alkalmazás" - mondta el az MTI-nek Lena Wagner a Google németországi szóvivője.

"Az utcanézeteken továbbra is szoftveresen tesszük felismerhetetlenné az arcokat, rendszámtáblákat, de lehetőség lesz a kevésbé jól sikerül kitakarások utólagos törlésére is" - hangsúlyozta Wagner, hozzátéve, hogy a németországi törvények alapján a lakosok kérhetik, hogy a házaik, kertjeik se jelenjenek meg, ezt az igényt viszont mindenkinek külön kell jeleznie.

A Google-nek nincs lehetősége arra, hogy mindenkit külön értesítsen, de a CeBIT-hez hasonló nyilvános szereplésekkel kívánják felhívni a figyelmet arra, hogy az év végétől szinte minden, amit a speciális kamerákkal felszerelt járműveik készítettek, látható lesz az interneten.

Az utcanézeteket készítő járművek közül a kiállításon hármat mutatnak be a látogatóknak. A szolid megjelenésű fekete autókat a közönség szeme láttára művészek festik ki, hogy ezzel is barátságosabbá tegyék az ősszel induló szolgáltatást.

A német lakosság egyelőre még nem döntötte el, hogy miként kezelje a talajtól 2,5 méteres magasságban, a kerítéseken és sövényeken túli világot is láttatni engedő felvételeket.

Az első visszajelzések ősszel várhatók, a magánéletük sértetlensége miatt aggódók azonban pontos címmel, és házszámmal már most jelezhetik, ha nem akarnak megjelenni az utcákról készült fényképeken.