Intel Atom CPU-k házi szerverekbe

Milkovits Gábor, 2010. március 5. 15:36

Az Intel forgalomba hozta az első olyan Atom processzorokat, amelyeket kifejezetten kisebb irodai, illetve otthoni szerverekhez fejlesztett ki a cég.

A két új CPU az egymagos D410 és a kétmagos D510, amelyek a gyártó szerint magasabb teljesítmény mellett 50 százalékkal kevesebb energiát igényelnek, mint a korábbi Atom processzorok. A csipekkel együtt az Intel egy új energiatakarékos otthoni szerverplatformot is kibocsátott, amely a kétféle CPU együttes használata mellett egy új, 82801R I/O kontroller csipet is tartalmaz. A platform a lapkákon kívül 6 PCI csatlakozót, 12 USB 2.0 portot, valamint egy eSATA csatlakozót is tartalmaz. További fontos részlet, hogy az erre épülő házi szerverekhez anélkül is lehet csatlakoztatni és telepíteni új külső eszközöket, hogy ehhez újra kellene indítani a rendszert.

Az új Atom processzorokra és Intel platformra épülő első irodai és otthoni szerver az LG N4B2 elnevezésű készüléke, amely a D510 CPU-kkal van felszerelve. A gyártó szerint a szerver akár egyszerre 20 készülékre tud magas minőségű tartalmakat továbbítani helyi hálózaton keresztül. Az Intel közleménye szerint az LG mellett hamarosan a LaCie és mások is előállnak majd az új Atom szerverplatformra épülő termékekkel.