Az Intel még márciusban bevezeti a nyolcmagos Nehalem-EX processzort

Széll Zoltán, 2010. március 7. 16:01

Az Intel még ebben a hónapban bevezeti leggyorsabb és leginkább várt processzorát, a nyolcmagos Nehalem-EX CPU-t, jelentette be csütörtökön délután a vállalat egyik vezetője.

Shannon Poulin, Xeon platform igazgató (Intel) elmondta, hogy az új nyolcmagos processzort a négy és több csatlakozóaljzatot tartalmazó szerverekhez fejlesztették. Minden fizikai magon két szál futtatható egyidejűleg, ami 64 virtuális adatfeldolgozó magot biztosít a felhasználónak egyetlen négy csatlakozóaljzatos szerverben.

Paul Ottelini, az Intel elnök-vezérigazgatója (CEO) ezen a bemutatón elmondta, hogy a Nehalem-EX jelenleg az Intel leggyorsabb processzora. A lapkagyártó ezt a processzort már az elmúlt évben bemutatta és akkor bejelentette, hogy az új CPU-t 2010 első felében bocsátja ki, de ennek pontos időpontját akkor nem hozta nyilvánosságra és most sem.

Poulin a lapkák órajelsebességét itt még nem jelentette be. Az új processzorról elmondta, hogy 24 MB L3 gyorsítótárat és 2,3 milliárd tranzisztort tartalmaz. Az Intel a Nehalem-EX (Xeon 7500) processzorral a legnagyobb rendszereket célozza, amelyeken főleg adatintenzív alkalmazásokat futtatnak (pl.: adatbázisok). A hét első felében az IBM már bemutatta a System x EX5 szervereket, amelyekben a Nehalem-EX lapkákat használja.

Az Intel Nehalem-EX lapka 45 nm-es technológiával készül és a Nehalem mikroarchitektúrán alapul, amely integrálja a memóriavezérlőt és a szűk keresztmetszetek csökkentésével fokozza a rendszer sebességét. Ezek a megoldások hiányoznak a korábbi Intel szerverlapkákról.

Az Intel olyan technológiákat is beépített a nyolcmagos processzorba, amilyenek korábban a Xeon osztályú processzorokban nem lehetett megtalálni, csak az Itanium-osztályúakban. Ilyenek például a „nagy megbízhatósági jellemzők” és az MCA-hoz hasonló „recovery error correction” (hibajavítás és feléledés), amely a szervert a korábbiakhoz képest sokkal hibatűrőbbé teszi és ezzel támogatja a hosszabb üzemidőt. A processzor érzékeli (detektálja) a rendszerhibákat a CPU-ban vagy a rendszermemóriában és javítja azokat az operációs rendszer támogatásával. Az Intel ezeket a biztonságot javító megoldásokat a „high-end” Itanium processzorokból vett át és ültetett a Nehalem-EX lapkákra. Az Itanium teljesen más architektúrán alapul és hibatűrő rendszerekben használják.

Az új processzor szeparált pufferelt memórialapkákat használ, amelyek átmenetileg tárolják az adatokat a főmemóriában a feladatok gyorsabb végrehajtásához. „A Nehalem-EX lapka négy memóriacsatornát tartalmaz” – mondta Poulin. A sok csatorna nagyobb sávszélességet biztosít. A bemutatón jelen lévő ismert szakember Nathan Brookwood (Isight 64) elmondta, hogy az Intel a Nehalem-EX lapkán nagy L3 memóriával, míg az AMD a fizakai magok számának (per lapka) növelésével kívánja fokozni a processzorok teljesítményét. Az AMD március végén dobja piacra 12-magos processzorát, amelyet „Magny Cours” kódnéven fejlesztett.

Brookwood szerint a benchmarkok eredménye sokban függ a processzorokon futtatott feladatoktól, de a teljesítmény csak egy része a történetnek – mondta Brookwood. A Nehalem-EX újabb képességeivel (hibatűrés), új piacokat kereshet magának és képes lesz „megvetni a lábát” a „high-end” szerverekben is, amelyekben jelenleg az Itanium és a RISC alapú lapkák - IBM Power7 és Sun SPARC - uralkodnak.

Poulin még elmondta, hogy az Intel a következő generációs Westmere mikroarchitektúrán alapuló Xeon szerverprocesszorokat szintén ebben a hónapban bocsátja ki. Ezek a processzorok a két csatlakozóaljzatot tartalmazó szervereket és munkaállomásokat célozzák. A hatmagos Westmere-EP (Xeon 5600) lapka 32 nm-es technológiával készül és 1,17 milliárd tranzisztort, valamint 12 MB L3 gyorsítótárat tartalmaz. A hatmagos lapka nagyobb teljesítményt szállít azonos hőtermelés mellett, vagy azonos teljesítményt sokkal kisebb hőtermeléssel. A Westmere-EP lapkák a Xeon család 5600-as sorozatát képezik. A szerverlapkákat utoljára az elmúlt év márciusában frissítette az Intel. A tavalyi Nehalem alapú lapkák még 45 nm-es technológiával készülnek. 

A négy és több csatlakozóaljzatos szerverekhez fejlesztett következő generációs Westmere alapú Westmere-EX Xeon processzorokat az Intel a következő évben bocsátja ki.