Hackerek az Internet Explorer korábbi változataira hajtanak

MTI Sajtóadatbank, 2010. március 11. 09:00

A Microsoft figyelmeztetése szerint számítógépes bűnözők az Internet Explorer (IE) korábbi változataiban felfedezett biztonsági rés kiaknázásán munkálkodnak.

A redmondi szoftveróriás jelenleg is vizsgálja az IE 6-os, illetve 7-es változatában felfedezett biztonsági hiányosságot, amelynek révén a hackerek akár át is vehetik az irányítást a megtámadott számítógép fölött. A Microsoft szerint a böngésző legújabb 8-as változatát, illetve még a Windows 98 operációs rendszer második kiadásával egy időben, 1999-ben megjelent IE 5-ös verziót használók nincsenek veszélyben.

 Az újabb figyelmeztetés csaknem két hónappal azután látott napvilágot, hogy a Google elleni összehangolt hackertámadásra reagálva javítást adtak ki az Internet Explorer 6-os változatára. A szoftvercég azt javasolja, hogy aki teheti, váltson a böngésző legújabb, 8-as változatára. Azok, akik bizalmukat vesztették a Microsofttal szemben, akár tucatnyi más böngésző közül választhatnak. A szabad böngészőválasztás lehetőségére március elejétől az Európai Bizottság is kötelezi a szoftvercéget.

 Az európai Windows-használók az elkövetkezendő hónapokban a rendszerfrissítésekkel együtt kapnak figyelmeztetést arról, hogy az operációs rendszerrel együtt érkező alkalmazás helyett milyen lehetőségek közül választhatnak. Az IE rivális Firefox böngészőt létrehozó Mozilla Alapítvány például a http://opentochoice.org című oldalon magyarázza el, hogy kinek és milyen szempontok alapján érdemes böngészőt váltania.