120 blogger rács mögött

Genda Csongor Zoltán, 2010. március 12. 19:12

A Riporter Határok Nélkül (RSF) nemzetközi sajtószervezet legfrissebb jelentése szerint világszerte több mint 120 internetes naplóírót fosztottak meg szabadságától, mert azok a weben hangot adtak véleményüknek.

Az Internet Ellenségei című tanulmányból kiderül, hogy csupán Kínában 72 bloggert börtönöztek be az állami szervek, hogy megfélemlítsék a rezsim ellen lázadni készülő csoportokat, és példát statuáljanak a rabláncra vert szószólókkal. Ám nem csupán Kína, hanem Vietnam és Irán is komoly intézkedéseket vezetett be az utóbbi időben az interneten tevékenykedő ellenállókkal szemben, az olyan államokban pedig, mint Dél-Korea, Kuba és Burma szinte teljesen elzárják a lakosságot a világhálótól. A diktatúrák állandó harcot vívnak a közösségi portálokon és egyéb fórumokon megnyilvánuló ellenzékkel, s többnyire erőszakos módon, meghurcolással hallgattatják el az ország vezetőit kritizálókat. A nyugati államokban is létezik az internetes cenzúra, ám itt gyermekvédelmi szempontokat vesznek figyelembe a törvényhozók, néhány állam azonban, mint a skandináv országok korlátlan hozzáférést biztosítanak az internethez. Az RSF szerint az elnyomó rezsimek és az elnyomottak közötti internetes harc egyre kiélezettebb, és mindkét fél egyre furfangosabb technikákkal próbál meg fellépni a másik ellen.
A jelentés készítői élesen bírálják azokat a hatalmakat, amelyek korlátozzák a szólásszabadságot, és időről időre felszólítják a diktatúrákat, hogy hagyjanak fel megfélemlítő praktikáikkal, és bocsássák szabadon az ártatlanul bebörtönzött személyeket.