Szinte biztos a Google távozása Kínából

Genda Csongor Zoltán, 2010. március 14. 07:30

A Kína-Google üggyel kapcsolatosan újabb fejlemények láttak napvilágot; a keresőóriás már szinte biztos abban, hogy kivonul a kommunista diktatúra által irányított piacról.

A napokban az ázsiai állam IT-minisztere nyíltan megfenyegette az amerikai internetes vállalatot, hogy tartsa be az ország cenzúrára vonatkozó szabályait, különben komoly következményekre számíthat. A Google már január óta tárgyalásokat folytat a kínai állammal, ám úgy tűnik, hogy a felek nem tudnak megegyezésre jutni. Éppen ezért a vállalat már kezdi előkészíteni a kínai webkereső leállítását - nyilatkozták a Financial Times megkérdezésére a cég illetékesei, akik hozzátették, hogy már szinte teljesen biztos, hogy kivonulnak az országból. A brit gazdasági lap által megkérdezett Google-vezetők azt is elárulták, hogy az anyavállalat nem tervezi a helyi kereső eladását, mivel csupán egyetlen alternatíva lehetséges; a teljes megszüntetés.
Az IT-miniszter tegnapelőtti közleménye szerint azonban országa nem fogja megszenvedni a Google kivonulását, Kína internetes piaca továbbra is feltartóztathatatlanul fejlődni fog.