Központi internetsebesség-mérő a szolgáltatók ellenőrzésére Amerikában

MTI Sajtóadatbank, 2010. március 16. 09:03

Központi internetsebesség-mérő oldalt hozott létre a Szövetségi Távközlési Bizottság (FCC), hogy a felhasználók maguk is ellenőrizhessék, illetve összehasonlíthassák az internetkapcsolatuk valódi sebességét a szolgáltatók ajánlataiban szereplő adatokkal.

A www.broadband.gov címen található oldal létrehozását az FCC tavaly szeptemberben határozta el, miután kiderült, hogy az internetszolgáltatók által vállalt le- és feltöltési sebesség csúcsidőszakban még az 50 százalékát sem éri el a szerződésekben feltüntetett adatoknak.

"Az FCC új sebességmérő eszközével a felhasználók naprakész adatokhoz juthatnak a szélessávú internetkapcsolatukról, és a szolgáltatók vállalásairól" - mondta Julius Genachowski, az FCC elnöke.

A távközlési bizottság a méréssel együtt arról is adatokat gyűjt, hogy az Egyesült Államokban hol nincs még szélessávú internetszolgáltatás.

A magyarországi internetszolgáltatóknak 2008 decemberétől kezdve kötelező nyilvánosságra hozniuk a garantált le- és feltöltési sebességet. A szolgáltatások részletei közé rejtett adatokból pedig kiderül, hogy van olyan kábeltelevíziós szolgáltató, amely a 8 megabájtos névleges letöltési sebességből mindössze 1 megabájtot garantál, miközben a hagyományos telefonvonalhoz rendelhető ADSL internet esetén a 8096 kb/s-os névleges letöltési sebesség 90 százalékára azaz 7350 kb/s-ra vállalnak garanciát.

Magyarországon a szolgáltatók kötelezettségeiről, valamint az optimális internet-hozzáférés kiválasztásának szempontjairól a Nemzeti Hírközlési Hatóság oldalán (www.nhh.hu) tájékozódhatnak az érdeklődők.