Nagyívű program a szélessávú internethálózat fejlesztésére

MTI Sajtóadatbank, 2010. március 17. 09:43

Nagyívű programot terjesztett elő az internethálózat fejlesztésére az amerikai távközlési hatóság; az úgynevezett nemzeti szélessávú tervet kedden hozták nyilvánosságra.

A Nemzeti Kommunikációs Bizottság (FCC) 2020-i szóló, 20 milliárd dolláros fejlesztési terve egy sor elemet tartalmaz egyrészt annak elérésére, hogy minél több háztartásban legyen szélessávú internet, másrészt a hálózati sebesség növelésére és az előfizetési költségek csökkentésére.

Julius Genachowski FCC-elnök rámutatott: ez egy XXI. századi "menetrend" a gazdasági növekedés és a beruházások ösztönzésére, munkahelyteremtésre, a gyerekek oktatására, továbbá az állampolgárok védelmére és a demokráciában való részvétel erősítésére.

Az Egyesült Államok jelenleg csak a 15. a világon a szélessávú internet elterjedtségét illetően, ami Genachowski szerinte rontja az ország versenyképességét. Bár a háztartások 95 százalékában van szélessávú kábel, a 300 milliós népesség 65 százalékának van csak
ilyen hozzáférése, mivel sokan nem engedhetik meg maguknak a drága előfizetési díjakat vagy nem ismerik ki magukat a technikában.

Az FCC azt tervezi, hogy a 65 százalékos elterjedtségi mutatót 10 év alatt 90 százalékra emeli. Az elkövetkező 10 évben 100 millió otthonnak kívánnak biztosítani 100 megabit per másodperces sebességű száloptikás hozzáférést elérhető áron. Ilyen sebesség mellett már videokonferenciákat lehet tartani, és megoldható az orvosi távdiagnosztika. Oktatási programokat fognak szervezni, hogy megtanítsák a lakosságot a világháló használatára, ezenkívül vidéken és a kis jövedelmű családoknál is bevezetik a szélessávú internetet. A tervek között szerepel a mobiltelefonos szélessáv lefedettségének növelése is; a harmadik generációs (3G) hálózat jelenleg az ország
60 százalékában működik.

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara máris üdvözölte az FCC elképzeléseit. A szélessávú internet segít a munkahelyteremtésben, serkenti a gazdasági növekedést és javít a társadalom működésén - jelentette ki William L. Kovacs technológiai alelnök.

Az amerikai internethálózat átlagos sebessége (3,9 megabit per másodperces) csak a 18. a világon, jóllehet az internet őshazája az Egyesült Államok. A sebesség terén Dél-Korea áll az élen 14,6 megabit per másodperces adattal.