Manuális beállítások használata a Nikon D3S-ban videofelvételnél

Kiss Ádám Zoltán, 2010. március 18. 06:54

Videofelvétel közben a D3S meghatározott üzemmódjaiban a záridő, a rekesz és az ISO érzékenység mindegyike manuálisan beállítható és módosítható. Ez a lehetőség akkor hasznos, ha a fényképezőgép videorögzítő funkciójának használata közben különféle effektusokat szeretnénk elérni, vagy nem akarjuk, hogy a fényképezőgép nehéz megvilágítási helyzetben esetleg rossz expozíciós értéket válasszon.

A záridő, a rekesz és az ISO érzékenység manuális módosításának lehetővé tételéhez a következő beállításokat kell módosítani:

- Manuális (M) – a Mód gomb megnyomása és nyomva tartása közben a hátsó tárcsa elforgatásával választhatja ki.
- Állvány mód) – a Fényképezés menü Élő nézet beállításában választhatja ki.

Miután elvégeztük ezeket a beállításokat, kapcsoljuk be az Élő nézet módot a fényképezőgép hátoldalán található LV gombbal, majd nyomjuk meg az OK gombot, ekkor a monitoron megjelenik az expozícióellenőrző sáv.
A fenti beállítások elvégzése után a záridő, a rekesz és az ISO érzékenység beállítása manuálisan módosítható. Vegyük figyelembe, hogy ezeket a beállításokat nem célszerű felvétel közben módosítani (bár ezt is megtehetjük), mert az elülső vagy hátsó tárcsa forgatásának zaját a fényképezőgép rögzíti.

Manuális módban magunk állíthatjuk be a záridő, a rekesz és az ISO érzékenység értékeit, amelyekre azonban bizonyos korlátozások vonatkoznak. Az alábbi táblázat mutatja az elérhető beállítási tartományokat, amelyek hatását a fényképezőgép még pontosan megjeleníti és rögzíti. A feltüntetett tartományokon kívüli értékeket is beállíthatunk, de előfordulhat, hogy ezek hatását a fényképezőgép nem tudja pontosan rögzíteni vagy megjeleníteni a monitoron.

 

Beállítás Beállítási tartomány, amelynek hatása pontosan rögzíthető
Záridő 1/8000–1/25 mp
Rekesz Minden elérhető beállítás használható
ISO érzékenységtartomány ISO 200 – 12 800
Ha az ISO érzékenység automatikus szabályozása beállítás értéke "Be", akkor a megadott ISO érzékenység nem rögzíthető. A megadott ISO érzékenység megtartásához kapcsolja "Ki" az ISO érzékenység automatikus szabályozása funkciót.