Huszonöt éves a dotkom

MTI Sajtóadatbank, 2010. március 18. 10:02

Huszonöt évvel ezelőtt született meg az első kereskedelmi tevékenységet jelölő .com (dotkom) doménnévvel jegyzett internetcím, amelyet a Symbolics számítógépgyártó jegyeztetett be.

Az internet előfutárának tekintett DARPA-nál, azaz a Pentagon fejlesztési ügynökségénél 1985. március 15-én regisztráltatta vállalati internetcímét a Symbolics. Még abban az évben további négy vállalat jegyeztette be magát, 10 évvel később már több mint 120
ezer dotkom végződésű kereskedelmi szervezetet volt jelen az interneten.

"Ma már közel 85 milliónál jár a .com doménnevek regisztrációs száma" - mondta Mark McLaughlin, a VeriSign doménneveket kezelő amerikai vállalat elnöke.

A washingtoni székhelyű Információtechnológiai Fejlesztési Alapítvány (ITIF) tanulmánya szerint a dotkom doménnevekkel éves szinten 400 milliárd dollár értékű kereskedelmi forgalomnak teremtették meg az alapját. Az összeg 2020-ig várhatóan eléri az évi 950 milliárd dollárt.

A VeriSign adatai alapján az amerikaiak 81 százaléka legkevesebb öt dotkomra végződő oldalt keres fel naponta.

Minden ötödik netező talált már munkát a .com oldalakon, miközben a felhasználók 6 százaléka házastársát vagy fontos kapcsolatát is a dotkomos oldalaknak köszönheti.