Internet: egyre nagyobb szerep a veszélyeztetett állatfajok illegális kereskedelmében

MTI Sajtóadatbank, 2010. március 22. 12:17

Az internet egyre nagyobb szerephez jut nemzetközi környezetvédők szerint a veszélyeztetett állatfajokat érintő illegális kereskedelemben, jelentősen megkönnyítve a tiltott termékek beszerzését.

A kedvezőtlen tapasztalatokról a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó Washingtoni Egyezmény (CITES) aláíró országok dohai tanácskozásán volt szó vasárnap.
 Paul Todd, az állatok jólétével foglalkozó nemzetközi alapítvány (IFW) kampánymenedzsere a CITES egyik legnagyobb kihívásának nevezte az internet káros szerepét. "A világháló mindinkább meghatározó tényezővé válik a védett fajokat érintő globális kereskedelemben" - mondta.

 Az IFW felmérése szerint az interneten lebonyolított árveréseken, hirdetésekben és chatszobákban több ezer faj bukkan fel és kerül értékesítésre különböző formában, élő fókabébiktől tigriscsontból készült boron és egzotikus madarakon át jegesmedve- és leopárdbőrökig. A legélénkebb kereslet továbbra is az elefántcsont iránt mutatkozik.

 A legtöbb illegális internetes adásvételt az Egyesült Államokban, Európában, Kínában, Oroszországban és Ausztráliában jegyezték fel az IFW szakemberei.