Öko-billentyűzet a Fujitsutól

forrás Prim Online, 2010. március 24. 13:02

A Fujitsu bemutatta első, újrahasznosítható anyagokból fröccsöntéssel készített billentyűzetét, amelynek gyártása a műanyag komponensek kiiktatásának köszönhetően kisebb széndioxid-kibocsátással jár. Az új billentyűzetnél a műanyag alkatrészek 45 százalékát váltották ki újrahasznosítható anyagokkal, ami elősegíti a fenntartható gyártást és csökkenti az olajfüggőséget. A Fujitsu új öko-billentyűzete árát tekintve is fenntartható, hiszen bekerülési költsége nagyjából megegyezik a hasonló műanyag modellekével.

A műanyag billentyűzetektől szinte megkülönböztethetetlen – és a folyadékkiömlésnek ugyanúgy ellenálló – Fujitsu KBPC PX ECO klaviatúra két eleme 100 százalékosan lebomló anyagból készült. A kéztámasz alapanyaga, az ARBOFORM a papírgyártás melléktermékeként ismert lignin illetve bizonyos természetes rostok és adalékanyagok keveréke. A billentyűzet alsó része pedig teljes egészében cellulóz-acetát alapú BIOGRADE®-ből készült. A környezetbarát tulajdonságokat erősíti, hogy a billentyűzet USB-kábele is PVC-mentes.

Az öko-billentyűzet fejlesztése illeszkedik a Fujitsu azon törekvéséhez, hogy minél teljesebben beépítse termékportfóliójába a zöld informatikát. A vállalat arra számít, hogy újrahasznosítható anyagok használatával egyedül a KBPC PX ECO billentyűzet esetében mintegy 60 ezer kilogramm műanyagot tud kiváltani évente.

A billentyűzet környezetbarát jellege nem megy a kényelem vagy a funkcionalitás rovására. Az egység öt kiegészítő funkcióbillentyűje lehetővé teszi, hogy a felhasználó egyetlen gombnyomással elérje kedvenc alkalmazásait. A kényelemről a hideg műanyagnál jóval kellemesebb tapintású, levehető kéztámasz és ergonomikus billentyű‑kialakítás gondoskodik.