Sharp napelemgyár kezdi meg a működését Japánban

Kovács Attila, 2010. március 31. 17:20

A Sharp Corporation 2010. március 29-én megnyitotta a Green Front Sakaiban  található új vékonyfilmes napelemgyárát. Az új üzem nagyméretű, 1000x1400 milliméteres üvegszubsztrátumok felhasználásával állít elő vékonyfilmes napelemeket.

A vékonyfilmes napelemek szerkezetét az üvegszubsztrátumba ágyazott vékony szilíciumrétegek alkotják, így lehetővé vált a felhasznált szilícium mennyiségének jelentős csökkentése, amely így mindössze körülbelül egy százaléka a kristályos napelemben használt mennyiségnek. Az előállítási folyamat egyszerűbb, ezáltal a gyártás költsége is alacsonyabb, és éppen ezért a vékonyfilmes napelemek – ezen belül is főként a nagyméretű fotovoltaikus energiatermelő berendezések – iránti igény a világ minden tájáról jelentős.

A Sakaiban található vékonyfilmes napelemgyár mintaként szolgál majd a Sharp ezután építendő vékonyfilmes napelemgyárai számára. A Sharp a jövőben is tovább fejleszti szabadalmazott gyártási technológiáját és kamatoztatja a területen szerzett szakértelmét, hogy kielégíthesse a napelem cellák iránti világszerte egyre növekvő keresletet.

A Sakai vékonyfilmes napelemgyár néhány adata:

Cím: 1 Takumi -cho, Sakai -ku, Sakai város, Oszaka tartomány, Japán

Termelési kapacitás: 160 MW évente (kezdeti kapacitás)

Előállított termékek: Vékonyfilmes szilícium napelem cellák és modulok

Anyaüveg mérete: 1000x1400 mm