Innovációs elismerés az Intellio autópálya-felügyeleti megoldására

Kovács Attila, 2010. április 1. 18:44

A 2010-es Innovációs Nagydíj alkalmával részesítették kiemelt elismerésben az Intellio Kft.-t Intelligens autópálya-felügyelet című innovációjáért.

Az innováció eredményeképpen csökkent a halálos és nagy anyagi kárral járó balesetek száma, valamint biztonságosabb a közlekedés az M0 körgyűrű új szakaszán.

Üzemeltetői szempontból nem csak megtérülő, de fontos beruházás is volt az intelligens balesetmegelőző rendszerek telepítése. Az autópályák folyamatos felügyelete és a balesetek hatékony megelőzésének lehetősége mellett, kisebb emberi erőforrásigénnyel és alacsony üzemeltetési költséggel is számolhat az ÁAK Zrt. – mondta Kópházi János az Intellio ügyvezető igazgatója.

Az Intellio Forgalom Ellenőrző Megoldása egy intelligens, automatikus baleset megelőző és eseményrögzítő rendszer. A már Angliában és Olaszországban is tesztelt rendszer kritikus események észlelésekor képes figyelmeztetni a diszpécser szolgálatokat, megadva a történtek időpontját és típusát – mondta az ügyvezető. A kamerába épített eseményfelismerő funkciók jelentősen növelik az emberi megfigyelés hatékonyságát, különösen nagy kamerarendszerek esetében, hiszen a megfigyelések és észlelések jó részét az emberi erőforrások helyett a kamerák végzik.

Az autópályákon telepített legfontosabb funkciók között van: a leállósávban történő megállások jelzése, forgalommal szemben közlekedő járművek azonosítása, továbbá a járművek átlagsebességének mérése. Például baleset bekövetkezésekor a kamera detektorai észlelik a forgalom sebességének hirtelen csökkenését. Ilyenkor a rendszer riasztást küld a központba, ahol az események ismeretében lehetőség van az azonnali cselekvésre. Az elismerésben részesült innováció tárgya a beépített intelligens eseményfelismerő funkcióval ellátott biztonsági kamerák, valamint az ezt kiszolgáló monitorozó és rögzítő rendszerszoftver és a kifejezetten autópályák és közutak felügyeletére és baleset megelőzésre fejlesztett Intellio forgalomellenőrzési termékcsomag.