Új algoritmus a Sony RAW konverterében

Kiss Ádám Zoltán, 2010. április 3. 10:01

A vállalat szerint jelentős minőségjavulás várható a JPEG képek esetén az új, 3.2-es Image Data Converter telepítése után szinte minden Alpha tükörreflexes modell esetében.

A Sony Europe kiadta a 3.2-es verziószámot viselő RAW konverter programját. A fényképezőgépben a legtöbb felhasználó számára túlságosan nagyméretű, de maximális képminőséget képviselő nyers állományok kezelhető JPEG képekké formálásáért felelős kis alkalmazás alapos változtatásokon esett át. Ebben az esetben nem a megszokott kisebb csiszolgatásokról, hibakiszűrésről van szó, a lényegen változtattak a fejlesztők. Ez pedig nem más, mint a szoftver lényegér hordozó képátalakító algoritmus. A Sony szerint a minőségi változás jelentős, és azonnal felismerhető.

Leginkább a jellemzően rossz fényviszonyok, kevés fény mellett készített magas ISO értékű képeknél lesz szembetűnő a változás. Itt a nagyérzékenységgel készített felvételek esetében, a képzaj átszámolásából származó képhibák, szemcsésedés, színes pixelek megjelenését csökkentették. Az új algoritmus különösen kedvező hatással van az ISO 800-tól felfelé készített képekre, egészen a modelltől függő akár ISO 12800-as értékig. A DSLR-A100 modell kivételével az összes régi és új Aplha fényképezőgéphez kiadott Image Data Converter 3.2-es változata már elérhető a cég angol nyelvű oldaláról, és a napokban megjelenik az összes európai Sony képviselet helyi honlapján is.