Új generációs outsourcing: Siemens hibridfelhő-számítóközpont

Kovács Attila, 2010. április 5. 11:09

2010. április 1-jén a Siemens IT Solutions and Services (SIS) IT szolgáltató ágazat a Brüsszel melletti Huizingenben újgenerációs számítóközpontot állított üzembe.

A hibrid felhő (hybrid cloud) egyesíti a nyilvános és a magán felhő-infrastruktúrák előnyeit. A vállalatok az új számítóközpont hibrid kialakítása révén egyrészt exkluzív magánfelhőként kezelhetik saját adataikat és szolgáltatásaikat. Másrészt, kiegészítésképpen, további, költség-hatékony számítási és tárolási kapacitásokat vehetnek igénybe felhő-szolgáltatás formájában az osztott, közös(ségi), azaz más felhasználókkal közösen használt területről. Az új hibrid felhő ezen kívül átfogó rendelkezésre állási és redundancia-megoldásokat is nyújt katasztrófa-helyreállítási szolgáltatásra.  Az új számítóközpont előnye még – a legkorszerűbb IT technika alkalmazása mellett – az energia-hatékonyság is.

A SIS számítóközpontot a klasszikus outsourcinghoz nyújtott hosting szolgáltatások mellett elsősorban a hibridfelhő-infrastruktúrák támogatására használják. A felhő minden infrastruktúra-komponenst (szerverek, rendszerek, hálózatok) összeköt egymással, hogy rugalmas infrastruktúrákat lehessen kínálni „as-a-service” alapon.

Négyfajta megosztott-tároló kategória – egyenként különböző paraméterekkel – teszi lehetővé a felhasználók számára, hogy adataikat az igényeiknek megfelelő költség-hatékony módon tárolhassák. A primer tár mögött különböző backup rétegek húzódnak, amelyek az ügyfél helyreállítási/recovery igényét optimálisan elégítik ki. Ezen kívül a vállalat igényei szerinti szekunder, tercier és archív tárak is rendelkezésre állnak. A számítóközpont infokommunikációs (ICT ) infrastruktúrája rugalmas üzemmódokat is kínál: az ügyfél teljesen virtualizált magán ill. shared-computing kapacitások között választhat,  Windows-, Unix- és Linux- alapú rendszerek támogatása mellett. 

A számítóközpontot környezeti szempontból is fenntarthatónak alakították ki: az intelligens vezérlésű hűtőrendszer a hagyományos hűtést dinamikusan kiegészíti az épületen kívüli levegővel való hűtéssel, így extrém alacsony energia-felhasználás adódik. A számítóközpont az év legnagyobb részében kompresszorok és egyéb energia-faló hűtőberendezések nélkül képes működni.

Az SIS az egyik legnagyobb globális outsourcing szolgáltatóként mintegy 21 ezer szervert üzemeltet. Amerikában, Európában és Ázsiában telepített global production központjaiban és 20 országban működő lokális számítóközpontjaiban megbízható és biztonságos számítóközponti szolgáltatásokat kínál. Az alkalmazott környezetkímélő IT-koncepciók a rendszerek konszolidálásától és szabványosításától a számítógép-populáció 60-80%-ára kiterjedő virtualizáción át a számítási felhőig (felhő-számítástechnikáig) terjednek