2012 előtt nem fog elterjedni az USB 3.0

Milkovits Gábor, 2010. április 8. 07:46

Több hírforrás szerint is még éveket kell várni az USB 3.0 csatlakozófelület széles körű elterjedésére, mivel az Intel 2011 végéig nem integrálja a technológiát saját lapkakészleteibe.

A Cnet beszámolója szerint az Intel egyik illetékese nyilatkozta azt a német sajtónak, hogy a következő generációs Windows megjelenése előtt nem kívánnak USB 3.0 kompatibilis lapkakészleteket kiadni. Márpedig a jelenlegi menetrend szerint az újabb Microsoft operációs rendszer nem várható jövő év vége előtt. Ez azt jelenti, hogy a PC-gyártóknak külön USB 3.0 csipet kell beszerelniük, ami jelentős többletköltséggel jár. Pedig az USB 2.0 gyors elterjedésében kulcsszerepe volt annak, hogy az azt alapból támogató Intel lapkakészletek már a megjelenés után alig egy évvel, 2002-ben forgalomba kerültek. Brian O'Rourke, az In-Stat elemzője azt nyilatkozta a Cnet-nek, hogy az Intel számára valószínűleg egyszerűen nem sürgős az új technológia meghonosítása, mivel az olyan alapvető perifériák, mint például a nyomtatók, nem igénylik a nagyságrendekkel nagyobb átviteli sebességet. Azok pedig, akik USB 3.0 csatlakozós készülékeket, például HD kamerákat vagy külső flash SSD-ket vásárolnak, valószínűleg hajlandóak lesznek a drágább kompatibilis PC-k megvásárlására is. Az Intel ráadásul az Apple-el együtt igen komoly erőforrások bevonásával dolgozik a Light Peak elnevezésű rivális megoldáson, amelyet egyértelműen az USB és a FireWire felváltására szánnak. Az első ilyen csatlakozóval ellátott Apple Mac gépek állítólag már ősszel megjelennek a piacon, jövőre pedig a hordozható készülékekbe szánt verzió is készen áll majd a forgalmazásra.

Az elvben már akár 4,8 Gb/s-os adatátvitelt biztosító USB 3.0 interfész nagy előrelépést jelenthet az eddigi USB 2.0-hoz képest, ráadásul nagy előnye, hogy az új eszközök együttműködnek a régebbi szabvány USB-csatlakozós készülékekkel is. A laptopok esetében külön szerencsés, hogy kifejlesztettek olyan ExpressCard-USB 3.0 adaptereket, amelyekkel a noteszgépek többsége ki tudja majd használni a gyorsabb csatlakozófelület előnyeit az ilyennel rendelkező perifériákkal való kommunikációban.