40 wattos izzóval egyenértékű GE LED lámpa

Milkovits Gábor, 2010. április 9. 07:58

A General Electric egy olyan LED technológiájú villanykörtét fejlesztett ki, amelynek fényereje és nem utolsósorban fényszórása megfelel egy hagyományos 40 wattos izzólámpáénak, ugyanakkor jóval tartósabb.

A GE által még az idén forgalmazásra kerülő LED fényforrás 25 000 órát bír, azaz napi négy órás használat mellet 17 éven át képes üzemelni, ami jóval több, mint akár a wolframszálas izzók, akár a kompakt fénycsövek élettartama. A 450 lumen fényerejű LED égő mindössze 9 wattot fogyaszt, további előnye pedig, hogy a kompakt izzókkal ellentétben nem tartalmaz higanyt. A fejlesztés során a legkomolyabb gondot az jelentette, hogy bár a LED ideális az egy pontra irányuló megvilágításnál, így például spot-lámpákban, azonban szórt fényt meglehetősen nehéz vele produkálni. A GE egy sajátos, gömböt átölelő ujjakra emlékeztető formatervvel oldotta meg ezt a problémát.

A LED égő legkomolyabb hátránya az, hogy meglehetősen drága: a GE modellje például 40-50 dollárba fog kerülni a tengerentúlon. A gyorsabb elterjedést az országok vagy éppen az EU szigorúbb energiaszabályozása természetesen felgyorsíthatja, csakúgy, mint a kompakt fénycsövek esetében.