Máris több száz játékprogram tölthető le az iPad-re

Milkovits Gábor, 2010. április 9. 08:00

A játékstúdiók láthatóan felismerték, mekkora lehetőségeket tartogat számukra az Apple iPad mini-tablet gépe, mivel már rögtön a piaci premier után mintegy 850 új, a készülékre szabott játékprogramot lehet hozzá letölteni.

Fontos megjegyezni, hogy a fenti mennyiségben nincs benne az a közel 25 000 játék, amelyeket az iPhone-ra és az iPod Touch-ra fejlesztettek és egyébként szintén futnak az iPad-en. A cégeket nyilvánvalóan az Apple is ösztönözte, no meg ők maguk is rájöhettek éppen az előbb említett készülékek kapcsán, hogy mennyire népszerűek lehetnek a játékprogramok az ilyen érintőképernyős, hordozható készülékeken. Ráadásul az iPad nagyobb képernyője miatt kifejezetten ideális lehet a játékprogramokhoz, sőt már most vannak olyan termékek, amelyeket egy iPad-en egyszerre többen is játszhatnak. Ilyen például az UNO virtuális kártyajáték, vagy a kooperatív megoldásokat igénylő, repülőgépek sorozatos landolását imitáló Flight Control HD. Az érintőképernyő emellett új funkciók bevezetését is támogatja a játékokban: a  N.O.V.A Near Orbit Vanguard Alliance játékban például lehet két ujjal gránátot hajítani, vagy egy kézzel körberajzolt területen rakétával megsemmisíteni az ellenséget.

Peter Farago, a Flurry piackutató alelnöke a Reuters-nek nyilatkozva elmondta, nem véletlen, hogy az iPad-re most letölthető mintegy 2300 alkalmazás jó harmada játékprogram. Az Apple ugyanis az iPod Touch tapasztalatai alapján tudja, mennyire fontosak lehetnek a játékok a készülékek népszerűségének szempontjából. Katy Huberty, a Morgan Stanley elemzője éppen emiatt azt prognosztizálja, hogy a játékok révén az Apple az eredetileg megcélzott 5 millió helyett akár 8-10 millió iPad-et is eladhat az idén.