Nem állt sorba a NetMiniszterelnök

forrás Prim Online, 2010. április 12. 07:17

A mostani választási malőr is kitűnően jelzi, mennyivel gyorsabb, hatékonyabb és biztonságosabb lenne a szavazási rendszer, ha a digitális megoldások is megjelennének.

Horváth Dávid, Magyarország első NetMiniszterelnöke április 11-én délelőtt elment és szavazott. Ő azon szerencsések közé tartozott, akinek nem kellett tegnap este 7 után is sorban állnia. Nem ez volt a helyzet azokkal, akik lakóhelyüktől távol – a nagy egyetemi városokban, Budapesten, Miskolcon, Debrecenben, Szegeden vagy Pécsett – szerettek volna szavazni. Egy 2006-os törvénymódosítás miatt ők ezt csak egy kijelölt körzetben tehették meg, így ha késő délután indultak el szavazni, kénytelenek voltak akár 2 órát is sorban állni, még este 7 után is.

A mostani esemény is kitűnően jelzi mennyivel gyorsabb, hatékonyabb és biztonságosabb lenne a szavazási rendszer, ha a digitális megoldások is megjelennének.

Az azonosítást, a szavazást és a számlálást is gyorsabbá tenné a korszerű és kényelmes online szavazási rendszer, így senkinek sem menne el a kedve a szavazástól – nyilatkozta Horváth Dávid. A Dunaújvárosi Főiskola hallgatója a Média Hungária és a Heti Válasz online kampányjátékában a napokban kimagaslóan a legtöbb netvokssal szerezte meg a „Magyarország első NetMiniszterelnöke” megtisztelő címet.

Netokracia.hu
weblapján olvasható népszerű céljai között többek között az is szerepel, hogy Magyarországon is legyen lehetőség az Ügyfélkapun keresztül online népszavazási kezdeményezésre és aláírásgyűjtésre. Horváth Dávid szerint ez jó lehetőség lenne a fiatalok szavazási kedvének élénkítéséhez, a közélet és a politika közötti párbeszéd időszerű fejlesztéséhez. Programja megvalósulása révén, megfelelő technikai és gyakorlati tapasztalatokkal ez lehet az első lépcsőfok ahhoz, hogy a későbbiek során digitális helyi és országos szavazásokra is sor kerülhessen.