Sebesség alapján is rangsorol a Google

Milkovits Gábor, 2010. április 12. 07:32

A Google mérnökei bejelentették, hogy mostantól a relevancia mellett a weboldalak betöltési sebessége alapján is rangsorolják az oldalukon megjelenő keresési találatokat.

Amit Singhal és Matt Cutts Google szoftvermérnökök közleményükben elmondták, ez leegyszerűsítve annyit jelent, hogy például két, a keresés szempontjából egyformán fontos oldal közül az kerül előrébb a találati listán, amelyik rövidebb idő alatt tölt be azonos sávszélesség mellett. A funkció nagyjából két hete már működik is a Google keresőjén. A mérnökök kihangsúlyozták, hogy a Google keresőtechnológiája több mint 200 tényező alapján rangsorolja a találatokat, amelyek közöl a gyorsabb betöltés csak egy, így a változás a keresési eredményeknek egyelőre kevesebb mint 1 százalékára van hatással.

A tartalmak gyors elérhetősége egyik fontos eleme a Google filozófiájának, így az új keresési faktor bevezetése tulajdonképpen nem meglepő a részükről. A lépés egyúttal igazodik a felhasználói igények változásához is. A weboldalak üzemeltetőinek számos eszköz áll rendelkezésére, magától a Google-tól és másoktól is arra, hogy lemérjék és a többi portállal összehasonlítsák saját oldaluk relatív betöltési sebességét.