Több tízmilliónyi mobiltelefont tilthatnak le Mexikóban bűnmegelőzési céllal

MTI Sajtóadatbank, 2010. április 12. 10:32

Több tízmilliónyi mexikói mobiltelefon-tulajdonost zárhatnak ki a távközlési szolgáltatásból, ha a kormány valóban él a bűnmegelőzési céllal alkotott jogszabállyal, és kikapcsoltat minden olyan telefonszámot, amelynek tulajdonosa nem regisztráltatja magát.

Az állami tulajdonú rádió- és televízióállomásokon már hetek óta arra figyelmeztetik a mexikói mobiltulajdonosokat, hogy SMS-ben küldjék el a személyazonosságuk megállapításához szükséges adatokat.

A 84 millió mexikói mobiltelefon többsége feltöltőkártyás, az ilyen "eldobható" telefonszámok szinte bármelyik üzletből beszerezhetők. A szombaton lejáró határidőhöz képest csütörtökön még mintegy 30 millió mobiltelefonszám maradt regisztrálatlanul.

A mexikóiak mobiltelefonálási szokásait alapul véve ennyi mobilszám letiltása esetén a legnagyobb szolgáltató, az America Movil elméletileg napi 10 millió dollár (közel kétmilliárd forint) bevételtől eshet el. A cég tulajdonosa, a világ leggazdagabb emberének tartott Carlos Slim már kérte is a törvényhozóktól a határidő meghosszabbítását.

A kritikusok szerint az SMS-es adatközlés semmit sem ér, mert a bűnözők akár mások nevében, hamis adatokkal is regisztrálhatnak. Az illetékes hatóságok szerint viszont az adatok valódiságát is ellenőrizni fogják.