A világ első mikro négyharmados kamerája

Kiss Ádám Zoltán, 2010. április 13. 07:05

A Panasonic bejelentette a világ első mikro 4/3-os rendszerre épülő kamerájának fejlesztését, az AG-AF100 óriási előnye az lesz, hogy hasonló rendszerű fényképezőgépünk optikáit is használni tudjuk majd videófelvételeinkhez.

Az elképzelés tulajdonképpen teljesen logikus, ám ez korántsem jelenti azt, hogy valóban elő is áll vele egy cég, így örvendetes, hogy a Panasonic nem húzta tovább az időt, és bejelentette fejlesztését. Az egyelőre még csak két felvételről ismert kamera több, mint ígéretes. A szokásosnál jóval nagyobb érzékelő és a minőségi mikró 4/3-os optikák együtt kitűnő képminőséget sejtetnek. További előny, hogy a kamerák többségétől eltérően nem csak hogy cserélhető az objektív, de esetlegesen már meglevő fényképezőgép optikáinkat is használatba vehetjük.


Sajnos az egyik kulcsfontosságú információ, az ár még nem látott napvilágot, de annyit már tudni lehet, hogy az AG-AF100 kamera AVC/ H.264 videókat rögzít majd 4/3-os, 16:9 oldalarányú MOS szenzorával1080/60i, 50i, 30p, 25p és 24p felbontással és képfrissítéssel, vagy 720/60p, 50p, 30p, 25p és 24p natív felbontással és képfrissítéssel. Elvárható extra a sztereó mikrofon, illetve két XLR csatlakozó +48V-os fantomtáppal a professzionális külső mikrofonokhoz. A kamera rendelkezik majd HD-SDI és HDMI kimenetekkel, és az SDXC memóriakártyák fogadására is képes lesz, ám a megjelenés tervezett dátuma még nem ismeretes.