Megújult az Apple MacBook Pro terméksorozata

forrás Prim Online, 2010. április 14. 14:10

Az Apple megújította MacBook Pro terméksorozatát. A laptopokat mostantól gyorsabb processzorokkal és hatékony, új generációs NVIDIA grafikus kártyákkal szerelik fel, és az akkumulátorok üzemideje akár tíz órát is eléri.

A 13 hüvelykes MacBook Pro az új NVIDIA GeForce 320M grafikus processzorral akár 80 százalékkal gyorsabb grafikus teljesítményt nyújt. A népszerű modell beépített akkumulátorának üzemideje is kiemelkedő: eléri a 10 órát. Az új, Intel Core i5 és i7 processzorral szerelt 15 és 17 hüvelykes MacBook Pro modellek az Apple új automatizált grafikusvezérlő-váltási technológiáját használják, amely zökkenőmentesen vált a hatékony NVIDIA GeForce GT 330M és az energiatakarékos Intel HD Graphics processzor használata között.

Valamennyi 13 hüvelykes MacBook Pro modell gyorsabb Intel Core 2 Duo processzort, 4 GB RAM-ot, 10 órás üzemidejű beépített akkumulátort és új NVIDIA GeForce 320M grafikus processzort rejt. Az új, 48 processzormagos NVIDIA GeForce 320M a ma kapható leggyorsabb integrált grafikus processzor, amely ideális a nagy grafikai igényű alkalmazások és a nagy teljesítményű játékok futtatásához. A 13 hüvelykes MacBook Pro két konfigurációban lesz kapható: 2,4 GHz órajelű Intel Core 2 Duo processzorral és 250 GB kapacitású merevlemezzel, illetve 2,66 GHz órajelű Intel Core 2 Duo processzorral és 320 GB kapacitású merevlemezzel.



Az új, 15 és 17 hüvelykes MacBook Pro modellek 50 százalékkal gyorsabbak elődeiknél. Az Intel legmodernebb, 32 nanométeres csíkszélességgel gyártott Intel Core i5 és i7 processzorai integrált memóriavezérlővel és L3 gyorsítótárral biztosítanak gyorsabb hozzáférést a rendszermemóriához. A Hyper-Threading technológia virtuális processzormagok létrehozásával teszi hatékonyabbá az adatátvitelt, a Turbo Boost technológia pedig optimalizálja a két processzormag között megoszló teljesítményt. Az intenzív, két processzormag használatát igénylő feladatok végrehajtásakor 2,66 GHz-ről 3,06 GHz-re, egy processzormag használatakor pedig akár 3,33 GHz-re is gyorsíthatja a rendszert.

Minden 15 és 17 hüvelykes modell két grafikus processzort tartalmaz: az új NVIDIA GeForce GT 330M a csúcsteljesítményért, az Intel HD Graphics processzor pedig az energiatakarékos működésért felelős. A GeForce 320M processzornál majdnem kétszer gyorsabb GeForce GT 330M rendkívül egyenletes, éles képet garantál a legnagyobb teljesítményigényű 3D-játékokban, valamint a kreatív szoftverek és a műszaki alkalmazások használatakor. Az Apple automatizált grafikusvezérlő-váltási technológiája meghatározza, hogy egy adott alkalmazás futtatásához melyik grafikus processzorra van szükség. Azonnal vált a processzorok között, így biztosítja a rendszer csúcsteljesítményű működését és a hosszú akkumulátor-üzemidőt. A hardver és a szoftver szoros integrációjának köszönhetően az új 15 és 17 hüvelykes MacBook Pro egyetlen feltöltéssel akár 8-9 órán át is üzemel.

Az új 15 hüvelykes MacBook Pro három konfigurációban lesz elérhető: 2,4 GHz órajelű Intel Core i5 processzorral, NVIDIA GeForce GT 330M grafikus kártyával és 320 GB kapacitású merevlemezzel; 2,53 GHz órajelű Intel Core i5 processzorral, NVIDIA GeForce GT 330M grafikus kártyával és 500 GB kapacitású merevlemezzel; valamint 2,66 GHz órajelű Intel Core i7 processzorral, NVIDIA GeForce GT 330M grafikus kártyával és 500 GB kapacitású merevlemezzel. Az új 17 hüvelykes MacBook Pro 2,53 GHz-es Intel Core i5 processzorral, NVIDIA GeForce GT 330M grafikus processzorral és 500 GB-os merevlemezzel lesz kapható.

A MacBook Pro üvegből készült Multi-Touch trackpadje mostantól támogatja a tehetetlenségi (inerciális) görgetést. A felhasználók így ösztönös mozdulatokkal görgethetnek a nagyméretű fényképkönyvtárakban, a hosszú dokumentumokban és webhelyeken. Az Apple a MacBook Pro valamennyi modelljét nagy fényerejű, LED-es háttér-világítású, szélesvásznú kijelzővel szereli fel, amelynek színskálája igen széles. A 17 hüvelykes MacBook Pro kijelzője nagy, 1920 x 1200 képpontos felbontású, a 15 hüvelykes MacBook Pro pedig szintén nagy felbontású, 1680 x 1050 képpontos kijelzővel is választható. A felhasználók új, 128, 256 vagy 512 GB-os SSD meghajtóval is használhatják MacBook Pro számítógépüket.

Minden új Mac számítógépen a Mac OS X Snow Leopard operációs rendszer fut. Az Apple fényképkezelési, filmkészítési, zeneíró és zenei oktatószoftvert tartalmazó korszerű programcsomagja, az iLife szintén az alapfelszereltség része. Az innovatív OS X rendszerek fejlesztésének évtizedes sikereit felhasználó Snow Leopard operációs rendszer az új központi technológiák mellett több száz finomítást is tartalmaz, valamint beépítetten támogatja a Microsoft Exchange rendszert. Az iLife programcsomag három szoftvere a fényképek egyszerű rendszerezésére és kezelésre szolgáló iPhoto, a hatékony, könnyen kezelhető szolgáltatásokat – például precíziós szerkesztőt, videostabilizálást és korszerűsített húzási funkciót – tartalmazó iMovie, valamint a GarageBand alkalmazás, amely minden eddigitől különböző módszerrel segíti a gitár- és zongoratanulást.