Asus barebone-ok, kompakt megoldás

Kiss Ádám Zoltán, 2010. április 17. 09:15

Az egyszerűen konfigurálható számítógépvázak keveset fogyasztanak, mégis jó teljesítményt nyújtanak az átlagos irodai vagy otthoni felhasználáshoz, vagy néhány részegység beszerelésével nagyszerű PC készíthető belőlük.

Az ASUS új V6-os és V7-es barebone-ok, a technológiából adódó előnyök miatt, a szokásos midi házaknál is kicsit kisebbek: 168mm (szélesség) x 354mm (magasság) x 380mm (mély) . Így ott is elférnek, ahol egy szokásos midi ház már nem. Sokszor kerülünk olyan helyzetbe a lakberendezés során, hogy csak pár centin múlik, hogy megvalósítsuk az elképzelésünket. Hát a PC méretén már nem múlik. Az ASUS barebone-ok alaplapjai hatfokozatú energiagazdálkodási rendszerrel gondoskodnak arról, hogy mindig rendelkezésünkre álljon a megfelelő teljesítmény, de ezzel összhangban takarékoskodhassunk a felhasznált árammal amikor csak lehetséges. A processzort és a többi alkatrészt az ASUS EPU az igényeinknek megfelelően hajtja meg vagy fogja vissza.
 
A barebone a beépíthető alkatrészek széles skáláját támogatja, így olyan gépet csinálhatunk magunknak, amilyet csak szeretnénk. Alapból a V6-os DirectX 9 kompatibilis, integrált Intel GMA 3100-as grafikus kártyát tartalmaz, amire D-SUB csatlakozóval kapcsolhatjuk a monitorunkat. Tipikusan átlagos, tehát nem kimondottan multimédiás vagy játékközpontú gép készíthető belőle. A G31-es chipset DDR2 800-as vagy 667-es memóriákat kezel és 800, 1066 vagy 1333 MHz-es Intel processzorokat fogad el, akár egy régebbi desktop PC-ből megmaradt D sorozatú PIV-et is. A V6-ost olyan irodákban vagy otthonokban képzelhetjük el, ahol nem szélsőséges teljesítményt várnak el a PC-től. A barebone hűtése, éppen a kis mérete miatt, nem veszi fel a versenyt a nagyobb, jobban szellőző házakkal. Szerencsére a processzor az oldalsó rácson át, egy kürtőn keresztül jut friss levegőhöz. A grafikus kártya és a meghajtók, a winchester és az optika, viszont kénytelen megosztozni a kis térben levő levegőn. Azonban egy napi munkához, tanuláshoz használt számítógép a napja nagy részét csökkentett módban tölti, ezért nem is melegszik annyira, mint egy játék PC.
 
Jó hír azonban, hogy a manapság megszokott audió és két USB csatlakozó is felkerült a V6 előlapjára. Ha szűkös helyre tettük be a gépünket, akkor ez aranyat ér. A fényes fekete, lakkozott V7-es a G41-es chipkészlete révén komolyabb teljesítményre is képes. Az 1066-os vagy 1333-as két- illetve négymagos Intel processzorok mellé DDR3-as memóriákat pakolhatunk. A két memória slot-ban levő, dual chanelben hajtott 1066/1333 MHz-es memóriák és az alaplapi DirectX 10 kompatibilis Intel GMA X4500 grafikus kártya már komolyabb 3D-s alkalmazásokkal is könnyedén elbánik. És – az előbb említett hűtési megfontolások miatt – még mindig nem a játékokra gondolunk első sorban. A gyors és erős 3D-s rendszer Vista vagy W7 alá is jól jön, mondjuk egy több ezer soros Excel táblázat szín szerinti sorba rendezéséhez. Mindemellett a multimédiáról sem kell lemondanunk. Ebben az árkategóriában komolynak mondható hangrendszer háttér zenehallgatáshoz vagy filmekhez kiváló, várakozó üzemmódban 30 dB-nél kevesebb zajt bocsát ki, csendesen dolgozik.