Fittyet hány a Google a magánélet sérthetetlenségére

MTI Sajtóadatbank, 2010. április 22. 10:15

Hivatásos jogvédők szerint a Google fittyet hány a magánélet szentségére, ezért tíz ország személyiségi jogok fölött őrködő tisztségviselői közös levélben szólították fel a keresőmotorjáról ismertté vált informatikai óriásvállalatot, hogy jobban védje a magánélethez fűződő alapvető emberi jogokat.

A The Wall Street Journal amerikai gazdasági napilapban is megjelent nyílt levelet Franciaország, Hollandia, Írország, Izrael, Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Spanyolország és Új-Zéland ombudsmanjai írták alá. Az aláírók azt követelik, hogy a Google a sokat bírált utcanézegető (Street View) szolgáltatás, illetve a Gmail levelezőrendszerbe integrált Zümm közösségi portál használatánál is tartsa tiszteletben az - egyre gyakrabban háttérbe szoruló - személyiségi jogokat. A követelés aláírói elismerik, hogy a Google már megtett néhány lépést a levélben kifogásolt problémák megoldására, azonban szerintük nem világos, hogy az informatikai vállalat a személyiségi jogokat milyen további intézkedésekkel kívánja megvédeni.

 A Google 2007-ben kezdte a turisztikai szempontból érdekes települések panorámaképekkel való kiegészítését. Eddig világszerte több mint száz város fényképmelléklete készült el. Az internetre felkerült fotókkal kapcsolatban azonban számtalan adatvédelmi kifogás érkezett.

 A görög adatvédelmi hatóságok például nem engedélyezték, hogy a kamerákkal felszerelt járművei bejárják a görög utcákat. A Pentagon az amerikai katonai létesítmények fotózását tiltotta meg. Tavaly áprilisban egy angol községben élőláncot alkotva akadályozták meg a kamerákkal felszerelt autók munkáját. Japánban pedig az utcák újrafotózását kérték, mert a póznára szerelt kamerák túlságosan beláttak a kerítéssel védett kertekbe.

 A Gmail levelezőrendszerbe integrált Buzz, azaz a Zümm közösségi portál funkciói miatt az amerikai versenyhivatalnál (FTC) emeltek panaszt a Google ellen, mert az adatvédelmi biztosok szerint az új szolgáltatás sérti a felhasználók védelmét célzó szövetségi törvényeket.

 A kifogásokra reagálva a Google április elejétől felhasználóitól a személyes adatokat tartalmazó felhasználói profilok újrakonfigurálását, azaz a hozzáférési jogosultságok újbóli beállítását kéri.