Virtualizáció 2010 konferencia

forrás Prim Online, 2010. április 22. 14:07

A Computerworld április 28-án rendezi hagyományos virtualizációs konferenciáját. A témának nemcsak az elhúzódó válság hatására zsugorodó IT-költségvetések, hanem a virtualizációhoz (is) köthető IT mint szolgáltatás koncepció előtérbe kerülése is aktualitást ad.

A virtualizáció nagyon sokféle technológiát és témakört ölel fel: natív/hardver virtualizáció, paravirtualizáció, operációs rendszer szintű virtualizáció, alkalmazásvirtualizáció, desktop virtualizáció stb. Több felmérés azt vélelmezi, hogy a hazai piac még nem ismerte fel kellőképpen a virtualizációban rejlő lehetőségeket. Egy IDC-kutatás például arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyar vállalatoknak mindössze 10 százaléka használ virtualizációs megoldásokat. Ugyanakkor úgy vélik: néhány éven belül robbanásszerűen el fognak terjedni a hosztolt és a bérelhető informatikai szolgáltatások, amelyekre persze már ma is vannak példák, és amelyek igencsak kedvező környezetet teremtenek a virtualizációs technológiák minden szintjének az alkalmazásvirtualizációtól a storage-virtualizációig.

A virtualizációs technológiák eddigi elterjedésének némileg az is gátat szabhatott, hogy – amint ez a Cisco Magyarország egy közelmúltban készített felméréséből kiderült – a hazai vállalatok elsősorban a szervervirtualizáció előnyeit látják egyértelműnek. Csakhogy a hazai szerverparkban egy IDC-előrejelzés szerint nagyjából 2012-re várható nagyobb arányú csere, így értelemszerűen majd az adhat alkalmat a virtualizációs technológiák bevezetésével egybekötött szerverkonszolidációra. A vállalatok többsége ettől a konszolidációs folyamattól elsősorban az erőforrások jobb kihasználását várja, ugyanakkor még meglehetősen kevesen ismerik fel azt, hogy egy ilyen beruházással csökkenthető lenne a TCO, és az üzemeltetés is egyszerűbbé és átláthatóbbá válhat.

Az üzemeltetésben kétségtelenül az egyik leglátványosabb elem, hogy kevesebb szerverre van szükség, és általában csökken a gépek üzemeltetésére és hűtésére fordítandó elektromos ára mennyisége is. A virtualizációra, különösen a szerver- és storage-virtualizációra éppen ezért sokan úgy tekintenek, mint a zöld IT egyik legfőbb képviselőjére. A szakértők azonban figyelmeztetnek arra, hogy ez nem megy automatikusan. A szervervirtualizációs projekteknek az informatikai változtatások mellett minden esetben érinteniük kell az energiaellátási és hűtési infrastruktúrát is. Ha a virtualizációt követően sokkal kevesebb energiamegtakarítást érnek el, mint amire eredetileg számítottak, annak oka általában az, hogy a tápellátás és a hűtés infrastruktúráját nem optimalizálták a virtualizált környezetekhez. Előfordulhat, hogy azokat a fejlesztéseket, amelyeket könnyen, kis költséggel is el lehetne végezni, a virtualizációs projekt befejezését követően már csak nehezen és drágán lehet implementálni.

A konferencia két fő előadója Budai Péter, a Microsoft Magyarország termékmenedzsere és Kozák Tamás, a VMware magyarországi képviselője lesz. Budai Péter elsősorban azt taglalja előadásában, hogy mit változtat meg a virtualizáció, míg Kozák Tamás a virtuális desktop infrastruktúrát veszi górcső alá, és bemutatja előnyeit a nagyvállalati környezetben.
Az előadások alatt a résztvevők megismerkedhetnek a Real.Com-'94 Kft. kkv-knak szánt megoldásainak demóival.

A konferencián a részvétel ingyenes. Jelentkezni a http://computerworld.hu/konferencia/30 oldalon vagy regisztracio@idg.hu e-mail címen lehet.