Izrael feloldotta iPad-tilalmát

MTI Sajtóadatbank, 2010. április 26. 08:30

Izrael feloldotta vasárnap az iPad amerikai táblagépek használatának tilalmát, a korlátozást attól tartva rendelték el a hónap elején, hogy a készülékekbe épített vezeték nélküli (Wi-Fi) kapcsolat jelerőssége jóval meghaladja az európai és izraeli szabványokban meghatározott értéket, befolyásolva más kommunikációs eszközök működését.

A távközlési minisztérium illetékesei laboratóriumi vizsgálatnak vetették alá a készüléket, mielőtt döntöttek arról, hogy engedélyezik az iPad behozatalát az országba - közölte vasárnap a tárca szóvivője.

A behozatali tilalmat az Apple táblagépeinek április 3-i megjelenése után szinte azonnal elrendelték, s az ország nemzetközi repülőterén le is foglaltak legalább 10 készüléket. A szóvivő szerint tulajdonosaik most majd visszakapják ezeket.

A szóvivő közölte, hogy a tárca felvette a kapcsolatot az amerikai vállalattal, hogy több információja legyen a készülék működéséről Wi-fi kapcsolattal.

Az Apple táblagépeibe épített 2,4 gigahertzes frekvenciatartományban működő vezeték nélküli kapcsolat jelerőssége mintegy negyvenszer erősebb az izraeli szabványokban meghatározott értéknél és ez hátrányosan befolyásolhatja más kommunikációs
eszközök működését.

Az érintőképernyős eszközt egyelőre csak az Egyesült Államokban árusítják, ahol a szövetségi szabályozásban meghatározott Wi-Fi jelerősség sokkal magasabb mint az európai szabványokhoz igazodó Izrael esetében.

A tárca cáfolta, hogy a tilalomnak bármi köze lett volna azzal az aggodalommal, miszerint az iPad az izraeli katonai berendezések működését zavarja. Erről Robert Ilatov izraeli parlamenti képviselő beszélt a múlt héten a Haarec című napilapnak.

"Semmi bajunk az Apple termékeivel. Az iPhone-t szeretjük itt Izraelben" - magyarázkodott a szóvivő.