Core i CPU-s tabletet tervez az Asus?

Milkovits Gábor, 2010. április 26. 18:56

Nem sokkal az Eee Padről szóló bejelentés után olyan hírekről számolt be a Netbooknews.de német híroldal, hogy az Asus állítólag egy komolyabb, Intel Core i5 vagy Core i7 processzoros tablet PC-vel készül előállni.

Ha a hír igaz, akkor mindenképpen egy egészen új szereplő jelenhet meg az iPad-konkurensek világában. Hiszen az asztali gépekben és szabvány noteszgépekben alkalmazott Core i5 és i7 lapkák jóval nagyobb teljesítményt nyújtanak, mint az iPad 1 GHz-es SOC, vagy a többi mini táblagép 1,6 GHz-es Intel Atom csipje. De ugyanez igaz a szoftverplatformra is; tulajdonképpen kézenfekvő, hogy a hírforrások szerint a rejtélyes Asus masinán az eredetileg okostelefonokhoz fejlesztett Android helyett Windows 7 operációs rendszer fut majd.

Jogos lehet a kérdés, hogy miért nem jutott eszébe eddig senkinek egy ilyen tablet gyártása és forgalmazása? Nos, a válasz egyszerű: az Intel Core CPU-kkal és a most használatos akkukkal egy ilyen mini tablet akkus használati ideje gyalázatosan rövid lenne. Ha viszont az Asus nagyobb teljesítményű akkumulátort alkalmaz, akkor a termék processzor miatt amúgy is magas ára az egekbe szökhet. A német oldal állítása szerint az új Asus tablet ára 750 dollár körül lesz: ez elvben versenyképessé teheti az Apple iPad-del szemben, ha a drágább verziókéval azonos funkciókat, azaz mobil 3G kapcsolatot és komolyabb flash háttértárat is tartalmazni fog.