Google Earth a böngészőben: 3D-s lett a Google Maps

Kiss Ádám Zoltán, 2010. április 27. 19:59

A Google a korábban csak a Google Earthben elérhető 3D-s modelleket a böngészőben is megtekinthető Maps térképszolgáltatásába integrálta, így aki csak a felszínen szeretne kalandozni, kevesebb erőforrással, külön szoftver telepítése nélkül is megteheti ezt.

A Google egyik általános fejlesztési iránya, hogy minél több alkalmazását köti össze egymással, és az ideális találkozási pont nem más, mint a böngésző. Ez több szempontból is praktikus. Egyrészt a felhasználónak nem kell programokat, környezeteket telepítenie, majd azok frissülését figyelemmel kísérni, másrészt a megszokott, barátságos böngészőablakból egyre több szolgáltatásba vonható be. Tipikus példája ennek a Google Earth és a Google Maps közötti különbség. Míg az előbbi a fejlesztés alapja, a szoftverkörnyezetet a használat előtt telepíteni kell, az utóbbi, a térképszolgáltatás viszont minden gépen a böngészőből fut, és éppen ezért elterjedtsége is rendkívüli.

Az Earth eddig például a háromdimenziós modellek terén vezetett, bár még számos különlegességet, például égképeket és bejárható égitesteket is tartalmaz a szolgáltatás. A 3D modellek azonban most beköltöztek a Google Maps-be, így azok, akik leginkább kíváncsisságból, szórakozásból barangolták be a Föld felszínét, alig éreznek majd különbséget az Earth-höz képest. Aki tehát a Hold felszínén is sétát tenne, maradjon a Google Earthnél, de aki csupán a leggyakrabban használt alapszolgáltatásokat kívánja teljes fényükben, 3D-s modellekkel igénybe venni, az mostantól ezt egyszerűbben és gyorsabban, szörfözés közben is megteheti.