Felére csökkentik a 4. generációs mobilhálózatok energiaigényét

MTI Sajtóadatbank, 2010. április 28. 10:19

Konzorciumot alapított több európai távközlési vállalat és kutatási intézmény azért, hogy felére csökkentsék a 4. generációs mobilhálózatok energiafelhasználását a következő két és fél évben.

Az EARTH - Energy Aware Radio and neTwork tecHnologies közleménye szerint a konzorcium 15 vezető távközlési szolgáltatóból, alkatrész- és infrastruktúrakereskedőből, valamint akadémiai intézetből áll, a tagok egyike a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.

A projekt koordinátora az Alcatel-Lucent, a műszaki vezetője pedig az Ericsson.

Az EARTH olyan megközelítést alkalmaz, ami a mobilhálózatok energiahatékonyságát átfogóan, rendszer szinten veszi szemügyre, és nem a különálló hálózati elemekre koncentrál.

Az EARTH támogatja az Európai Unió információs és kommunikációs technológiákra vonatkozó, a "Jövő hálózata" nevet viselő munkaprogramját: e program célja az, hogy új generációs távközlési infrastruktúrát, hálózatokat és internet-technológiákat hozzanak létre és valósítsanak meg.

A konzorcium azt várja az energiahatékonyság javulásától, hogy az az információs és kommunikációs technológiák (ICT) ágazatában hozzájárul a CO2-kibocsátás csökkentéséhez, és támogatja a szélessávú vezeték nélküli szolgáltatások környezetileg fenntartható
megvalósítását.

Az EARTH kutatási projekt 2010 januárjában indult, és 2012 júniusáig tart. Az indítás januárban volt az Alcatel-Lucent Bell Labs székhelyén a németországi Stuttgartban.