Core iX platformos barebone Asusok

Kiss Ádám Zoltán, 2010. május 2. 17:29

A korosodó s775 foglalatú processzoros gépek mellett ebben a szegmensben is feltűntek az Intel Core i3 / i5 / i7 processzorokat befogadó modellek.

A lassan-lassan nyugdíjas korba kerülő s775 foglalatú processzorokhoz három új kivitel jelent meg. Egy-egy Vintage, Terminator és Pundit. Kezdjük a sor végéről!
 
 A Pundit alaplapján levő G41-es chip-készlet az Intel 45 nm-es processzorok széles skáláját elfogadja és DDR3-as memóriákat támogatja. A RAM-ok 800 MHz-től egészen 1333 MHz-ig jók bele. A 11 literes, körülbelül lexikon méretű házban 8 csatornás hangrendszer és egy full 1080-as HD-re képes Intel GMA 4800 grafikus megjelenítő van, szerencsénkre egy HDMI csatlakozó társaságában. A DirectX 10 kompatibilis grafikus rendszer új 3D-s megjelenítési képességei a high-end 3D programokat is kiszolgálják. A HDMI-re kötött megjelenítővel és a 8 csatornás hanggal egy komoly házimozi rendszer építhető össze. A Pundit új köntöse egyáltalán nem PC-s, minden mechanikai alkatrésze rejtve van, szóval jól mutat majd a nappaliban. A Terminátor modell a mini tower által nyújtotta tágasabb térben tudja mindazt, amit a Pundit tud kicsiben. Egy 3,5” meghajtóval több fér bele és számos többlet csatlakozónk is lesz, például 4 USB port és egy IEEE 1394. Beépített kártyaolvasóval kényeztet bennünket ez a váz, amelyet az erősebb tápegységnek hála, komolyabb munkára is foghatunk.
 
Ami jó, azon ne változtassunk, ezért a mikroATX-s Vintage is hasonló kiépítésben érkezik, mint a Pundit és a Terminator. A DDR3-as memóriakezelés és a 45 nm-es 775-ösök mellé egy rakás meghajtót tehetünk, szám szerint 5-öt. Igaz HDMI csatlakozónk nem lesz az alaplapon, de semmi akadálya, hogy egy jó kis videókártyát építsünk a tágas házba. A Vintage gigabites hálózati kártyájával és az ASUS exkluzív operációs rendszerével, az Express Gate-tel nulla másodperc alatt a netre kapcsolódhatunk a Windows betöltése nélkül. Az ASUS intelligens energiatakarékossági rendszere, az ASUS EPU-t a barebone PC-knél sem kell nélkülöznünk. Mostantól kezdve pedig a Core i7-es, Core i5-ös vagy az Core i3-as processzorokról sem kell lemondanunk. A Vintage család V6-os és V7-es gyermeke az s1156 tokozású Core i processzorok számára készült. Az alaplap H55-ös lkakészlete sok újdonságot hoz a számítógépvázak világába. A PCIe 2.0-ás egységek dupla sebességre is képesek, hogy a 3D-s grafika tényleg szárnyalni tudjon. A pont-pont kapcsolati modellű H55 felpaprikázza a rendszerünket, az 1066/1333 MHz-es memóriákkal és a gyors processzorokkal karöltve. Mindhárom grafikus port, a HDMI, DVI és a D-SUB is a hátfalra került az SPDIF társaságában, az audiovizuális rendszerünket szinte bárhogy konfigurálhatjuk. Ebből a két modellből egyaránt lehet egy gyors irodai gép vagy egy otthoni multimédiás rendszer lelke.