Hasznos tudnivalók a digitális korszak tévénézői számára

forrás Prim Online, 2010. május 4. 15:55

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) kedden a magyarországi bolti és online kereskedelmi egységek, szakmai és érdekvédelmi szervezetek, valamint a gyártók és a forgalmazók meghívásával megrendezett tájékoztatón mutatta be a digitális átálláshoz kapcsolódó legfrissebb információs kiadványait, amelyekkel a fogyasztók tájékozottságának növeléséhez és a kereskedelmi egységek tájékoztatási tevékenységének javításához kíván hozzá járulni.

A hatóság honlapján, a www.nhh.hu/fogyasztoknak oldalon a Digitális átállás menüpont alatt elérhető Televíziózási lehetőségek – Hasznos tudnivalók a digitális korszak tévénézői számára, valamint a Kereskedelmi ajánlás kiadványok szabadon felhasználhatóak, a boltokban és az interneten egyaránt.

Az NHH a fogyasztók figyelmét arra akarja felhívni, hogy új televíziókészülék beszerzése előtt tájékozódjanak, hogy lakóhelyükön milyen televíziózási módok közül választhatnak és ehhez milyen televízióra, vevődekóderre (set-top-box), esetleg antennára van szükség.

A jelenleg még az analóg adásokat nézőknek a következő időszakban el kell dönteniük, hogyan kívánnak a jövőben televíziózni: áttérnek a jelenleg az ország 88 százalékán már elérhető és hét műsort előfizetési díj nélkül, kettőt pedig előfizetéssel továbbító digitális földfelszíni adások vételére, vagy pedig valamelyik előfizetéses – kábeltelevíziós, műholdas vagy IPTV-s szolgáltatást – választják.

Az NHH most publikált Televíziózási lehetőségek című fogyasztói tájékoztató kiadványa ebben a döntésben próbál segíteni minden tévénézőnek, bemutatva a szolgáltatásokat és a különböző technológiák legfőbb jellemzőit.

A keddi rendezvényen az NHH illetékesei elmondták, a hatóság a kereskedelmi egységeknél folyamatosan ellenőrzi a vonatkozó – 6/2008. (XI. 27.) MeHVM-KHEM együttes rendelet a televíziókészülékek digitális műsorok vételére való alkalmasságának megjelöléséről – kötelezettségek betartását, így többek között azt, hogy a kereskedelmi forgalomba kerülő televíziókon és digitális vevődekódereken szerepelnek-e a digitális földfelszíni vételre való képességet jelző feliratok.

A vételre önállóan alkalmas – MPEG-4 AVC/H.264 tömörítési eljárást használó – televíziókon, illetve set-top-boxokon „A készülék alkalmas a magyarországi földfelszíni, szabad hozzáférésű digitális televíziós műsorszórás vételére” feliratnak kell szerepelnie.

Az NHH eddigi ellenőrzéseinek tapasztalatai szerint a kereskedelmi egységek tájékoztatási gyakorlata nem minden esetben felel meg az előírásoknak, azonban általában a felszólítások hatására a tájékoztatás színvonala jelentősen javult. 2009-ben a vizsgált kereskedelmi helyek (boltok, webáruházak, reklámújságok) 41 százalékánál nem minden felelt meg az előírásoknak.

Az NHH piacfelügyeleti tevékenysége mellett a Digitális átállás monitoringon belül próbavásárlásokkal ellenőrzi a kereskedelmi egységekben az eladók informáltságát, a tájékoztatás pontosságát és kritikus pontjait a digitális átállás szempontjából. Ezek alapján elmondható, hogy növekvő arányban és pontosabban adják át az információkat a digitális földfelszíni vétellel és az eszközökkel kapcsolatban az eladók, mint korábban, problémát jelent ugyanakkor, hogy még mindig nem jellemző, hogy az összes szükséges információ elhangzik.

Így például a digitális földfelszíni vételhez eszközt vásárlóknál csak minden második esetben kérdeznek rá az antennára, míg a megfelelő antenna a digitális földfelszíni vételi módnak egy kritikus pontja. Elsősorban csak a vevők konkrét rákérdezése esetén adják meg az információkat, így éppen az amúgy is felkészültebb, megfelelően kérdező vevők jutnak pontosabb és részletesebb ismeretekhez a témában.

Ennek a helyzetnek a javítására, továbbá a 6/2008 (XI. 27.) MeHVM-KHEM együttes rendelet tájékoztatási funkciójának kiegészítése céljából készült el a Kereskedelmi ajánlás, amely a kereskedelmi egységek munkatársainak munkáját segíti.