eVITA: fórum az életvitelt segítő infokommunikációs technológiákról

Kovács Attila, 2010. május 5. 16:31

Újult erővel indul meg a munka a nemzeti eVITA Platformban. Az életvitelt segítő infokommunikációs technológiai alkalmazások százezreknek nyújthatnak komoly segítséget a mindennapokban.

Közel száz résztvevő jelenlétében tartotta meg első fórumát az eVITA Nemzeti Technológiai Platform (eVITA: életvitelt segítő infokommunikációs technológiák és alkalmazások). A rendezvényen Hanák Péter, az eVITA Platform szakmai vezetője bejelentette: az elmúlt év némileg visszafogott működését követően idén "(r)eVITA-lizálják" a platformot: újult erővel indult meg a munka, és minden hónapban szakmai fórumon ismertetik a legfrissebb eredményeket. Feltett szándékuk, hogy újabb tagokat vonnak be a platformba.

Az eVITA Platform 2007 novemberében azzal a céllal alakult, hogy az Európai Unióban folyó munkával összhangban, stratégiai kutatási és megvalósítási tervet dolgozzon ki az ambiens (infokommunikációs) rendszerekkel segített életvitel témakörében. A  fókuszban az idősek, az otthoni ellátásra szorulók és a fogyatékkal élők állnak, de természetesen a társadalom más rétegeit is érintik a kutatások, fejlesztések.

Jelenleg Magyarországon mintegy 160 ezer Alzheimer-kórban szenvedő beteg van. Ha ehhez hozzávesszük azokat az időseket, akiknél kóros feledékenység lép fel, akkor betegként vagy családtagként körülbelül 1 millió ember van érintve. Hatalmas szükség van tehát azokra a korszerű eszközökre, amelyek megkönnyítik ezen családok életét - hívta fel a figyelmet Himmer Éva, a Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága elnöke.

Az eVITA Platform, 19 más hazai technológiai platformhoz hasonlóan, 2008 novemberében 36 millió forint támogatást kapott az NKTH-tól a Nemzeti Technológiai Platformok pályázaton. Ebből az összegből 2010. november végéig kell a platformnak gazdálkodnia, ezt követően más forrásból fogja finanszírozni a működését.

Az eVITA Platform jelenleg 19 vállalati és/vagy egyesületi tagszervezettel rendelkezik.