Az NHH felméri a műsorszórók digitális átállási igényét

MTI Sajtóadatbank, 2010. május 12. 09:12

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) megkezdte a helyi-körzeti földfelszíni műsorszórók pályáztatásának előkészítését az igények felmérésével - közölte a hatóság kedden az MTI-vel.

Az érintett műsorszórók részvételével kedden megtartott tájékoztatón az NHH bemutatta azt az igényfelmérő kérdőívet, amelyet azoknak kell kitölteniük, amelyek helyi-körzeti multiplex és adó üzemeltetésére kívánnak pályázni, illetve amelyek igénybe vennének helyi-körzeti multiplex szolgáltatást.

A hatóság közölte, hogy a kérdőíveken beérkezett egyedi igények alapján fogja elkészíteni a helyi-körzeti digitális földfelszíni pályázattervezetek műszaki tartalmát.

Magyarországon a földfelszíni televíziós műsorszórás digitális átállásának véghatárideje 2011. december 31. Eddig az időpontig a földfelszíni analóg televíziós adókat ki kell kapcsolni. Ez a folyamat az országos földfelszíni analóg televíziós műsorszóró-hálózatok mellett, 44 helyi műsorszórót is érinti.

Az ország lakosságának jelenleg már mintegy 88 százaléka éri el előfizetési díj nélkül hét televízió, így a közszolgálati m1 digitális földfelszíni adását.