Szövetség a jövő mérnökeiért: Ericsson, Nokia, Siemens az alapítók között

Kovács Attila, 2010. május 17. 12:18

Végezzenek naprakész tudással rendelkező és a munkaerő-piaci igényeknek megfelelő képességű  mérnökök, legyen  magasabb  a  mérnöki  pálya  társadalmi presztízse, váljanak népszerűbbé a természettudományok -- ezeket a célokat fogalmazta meg 12 hazai nagyvállalat, az ország több felsőoktatási intézménye valamint számos, a témáért felelős szakmai szervezet. Példa értékű összefogás eredményeként 20 millió forintos alaptőkével megalakult az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ).

A mérnökhallgatók létszáma évről-évre csökken, melynek oka a mérnökszakma presztízsének csökkenése, illetve a természettudományok iránti érdeklődés hiánya. Az is közismert, hogy a mérnök végzettséggel rendelkező szakemberek többsége hiányos szakmai tapasztalattal és nyelvtudással kerül ki a munkaerő piacra, így az igényekhez szükséges hiányzó tudást rendszerint a vállalatnak kell pótolnia. Ezek következtében akár beruházások maradnak el és romlik a magyarországi cégek versenyképessége más országokban működő leányvállalatokkal szemben. A legtöbb vállalat mára felismerte, hogy a magyar munkaerő piac versenyképesebbé tételéhez szükség van a munkaerő kínálat és kereslet szorosabb összehangolására, a piacon lévő szereplők együttműködésére, ezért közös programot sürgettek, mely koordinálja az oktatási intézetek mérnökképzési programjait és a piaci igényeket.

A most megalakult szövetség alapítói között egyaránt vannak hazai nagyvállalatok, egyetemek, főiskolák, és szakmai szervezetek. A szövetség megválasztott elnöke Palkovics László, négy alelnöke: Ficzere Ferenc, Varjasi Gábor, Wahl István és Zemlényi Tamás; titkára Finna Henrietta.

Az EJMSZ alapítói:
ABB Kft.,
Audi Hungaria Motor Kft.,
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara,
Bosch Magyarország, 
Continental  Teves Magyarország Kft.,
Ericsson Magyarország Kft.,
Informatikai Vállalkozások Szövetsége,
Jabil Circuit Magyarország Kft.,
Lego Manufacturing Kft.,
Magyar Autóműszaki Felsőoktatásért Alapítvány,
Magyar Innovációs Szövetség,
MOL csoport,
NI Hungary Kft.,
Nokia Komárom Kft.,
Pro Progressio Alapítvány,
Siemens  Zrt.,
ThyssenKrupp 
Presta  Hungary Kft.

Az EJMSZ tiszteletbeli tagjai: Műegyetem, Debreceni Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Miskolci Egyetem, Pannon Egyetem, Szegedi Tudományegyetem.