Fizessünk a kitörölhetetlen hirdetésért is?

MTI Sajtóadatbank, 2010. május 18. 09:09

Jogosulatlan adatkezelést végeznek az ingatlanbazar.com és az ingatlandepo.com nevű portálok, amikor ügyfeleik kérésére sem törlik a hirdetéseket és azok adatait - foglalt állást Jóri András adatvédelmi biztos.

Az ingatlankereskedelemmel, ingatlanhirdetéssel foglalkozó portálok üzemeltetői az ügyfelek kérésére kötelesek törölni felhasználóik hirdetéseit oldalaikról - idézi az adatvédelmi biztost a sajtóirodája által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közlemény.

 Jóri Andráshoz számos panasz érkezett a két ingatlanos oldal üzemeltetőinek eljárásával kapcsolatban. A portálok 30 napos ingyenes hirdetési lehetőséget kínáltak a felhasználóknak. Több panaszos egybehangzóan arról számolt be, hogy a 30 nap lejártával - miután a felhasználók szerették volna hirdetésüket és megadott személyes adataikat törölni - nem engedte a rendszer a regisztráció törlését. A cég ezt követően a 30 napos ingyenes időszak lejártára hivatkozva kiszámlázta az ügyfeleknek a 30 napon túli időszak fizetős szolgáltatásáért járó összegeket.

 Az ügyfelek tiltakozása esetén az ingatlan hirdetésének további megjelenítése, személyes adatok ilyen módon történő kezelése a honlapon adatvédelmi szempontból nem jogszerű - szögezte le Jóri András. Ezen módszert nem lehet szankcióként alkalmazni követelés behajtása érdekében - teszi hozzá. Az adatvédelmi biztos felhívja a felhasználók figyelmét, hogy a regisztráció során személyes adataikat csak az adatkezelésre vonatkozó szabályok gondos tanulmányozása után adják meg.