Nyáron jönnek a kétmagos Atom CPU-s netbook-ok?

Milkovits Gábor, 2010. május 18. 11:30

A Fudzilla internetes híroldal értesülése szerint a harmadik negyedévben piacra kerülhetnek az első olyan netbook mini-laptopok, amelyekben már a legújabb, kétmagos Atom processzorok működnek.

A kétmagos, első körben 1,5 GHz-es Atom N550 nem igényel jelentősen több energiát és nem is bocsát ki sokkal több hőt, mint egy processzormaggal ellátott elődei, így az Intel szerint továbbra is ideális lehet a netbook-okban, meg persze mini tablet PC-kben való használatra. Ugyanakkor a lapkán alapuló rendszerek a csipgyártó szerint jóval gyorsabbak lesznek, főleg ami a párhuzamos feladat-végrehajtást illeti. Az új netbook-ok Intel által ajánlott fogyasztói ára 349 dollártól indul majd a tengerentúlon, ami a mostani készülékeknél éppen a felső határt jelenti, viszont tartalmazza az 1 GB DDR3 RAM memóriát és a 32 GB-os SSD vagy 250 GB-os merevlemezes háttértárat is, amelyek ma egyébként szintén a „felső kategóriás” netbook-ok jellemzői. Az ennél komolyabb rendszerek ára elérheti majd a 399 dollárt is.

A kétmagos Atom processzorral ellátott netbook-ok az eddigiekhez hasonlóan 7-10,2 colos képernyővel lesznek felszerelve és az Intel tervei szerint legkésőbb szeptemberben kerülnek piacra. A mini táblagépekhez a társaság egyelőre nem adott ki specifikációt vagy bármilyen közleményt, de tekintve az iPad és klónjainak várható népszerűségét, ezekben a készülékekben is valószínűleg hamarosan viszontláthatjuk az új Atom CPU-kat.