Megduplázta nyereségét a Vodafone

MTI Sajtóadatbank, 2010. május 19. 08:11

A Vodafone csoport, a bevétel alapján a világ legnagyobb mobilszolgáltatója az előző évinek több mint a kétszeresére növelte nyereségét a márciussal végződött üzleti évben.

A brit központú multinacionális vállalat keddi közleménye szerint az adózott profit 8,65 milliárd fontra nőtt az egy évvel korábbi 3,08 milliárdról. A társaság eredménye a költségcsökkentésnek és a bevétel növekedésének köszönthetően javult. A bevétel 8,4 százalékkal 44,5 milliárd fontra emelkedett. Ebben szerepet játszott a font gyengülése is. Elemzők valamivel kisebb, 44,3 milliárdos bevételre számítottak.

 Az eredmények régiónként eltérően alakultak. A bevétel csökkent Nyugat-Európában 3,5 százalékkal, a Közép-Európát és Afrikát magában foglaló régióban pedig 1,2 százalékkal, a közel-keleti, ázsiai és csendes-óceáni térségben viszont 9,8 százalékos növekedés volt, az élen Indiával, ahol 14,7 százalékkal haladta meg a bevétel az egy évvel korábbit.

 Magyarországon a Vodafone 1999-ben nyert el koncessziót rádiótelefon hálózat kiépítésére. A Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt. a 2010 április végi állás szerint a teljes ügyfélszám alapján számolva 22,08 százalékos piaci részesedéssel a harmadik számú szereplő a mobilpiacon.