Ingyen Facebook mobilról

Milkovits Gábor, 2010. május 20. 08:02

A Facebook egy olyan új, mobiltelefonról elérhető weboldalt indított, amelyet a borsos adatforgalmi díjak felszámolása nélkül látogathatnak a felhasználók.

A világ legnépszerűbb közösségi portáljának úgy sikerült mindezt elérnie, hogy megegyezett 45 ország és régió több mint 50 mobilszolgáltatójával. A www.0.facebook.com címen hozzáférhető oldal egyelőre többek között Dániában, Görögországban, Hong Kong-ban, Indiában és Törökországban működik, egyes mobilszolgáltatóknál. Az új oldal ingyenessége mellett gyorsabb is, mint a Facebook PC-s weboldala, illetve hagyományos mobilos portálja (http://m.facebook.com/), ami részben annak köszönhető, hogy kevesebb szolgáltatást is kínál az előbbieknél. A felhasználók a tartalmak megnézésén, profiljuk frissítésén, illetve az ismerősökkel való kapcsolattartáson kívül még így is hozzáférhetnek extraként a Facebook saját blogjához is.

Bármennyire jó reklám a mobilszolgáltatóknak készülékeiken az ingyenes Facebook, azért a mobil szélessávú adatforgalomból származó bevételekről nem mondanak le szívesen. Így aztán az új oldal is csak addig ingyenes, amíg nem akarunk képeket vagy videókat megnézni rajta, ezek betöltése ugyanis már pénzbe kerül. Erre egy külön szöveges ablak megjelenése figyelmeztet, csakúgy, mint a más oldalakra vezető linkek esetében, amelyek meglátogatásakor már szintén az alapdíjszabás lép érvénybe.