Chrome-ból elérhető webáruházat nyit a Google

Milkovits Gábor, 2010. május 20. 08:30

A Google egy olyan webáruházat nyit hamarosan, amely a társaság Chrome böngészőjéből, illetve a rövidesen megjelenő Chrome OS operációs rendszerű számítógépekről lesz elérhető, és elsősorban szoftveralkalmazásokat fog árusítani.

Az ilyen jellegű internetes szoftverboltok meglehetősen népszerűek az Apple iPhone-os App Store-jának megnyitása óta, magának a Google-nak is van már például ilyenje az Android mobilplatformhoz. A jövőbeni Chrome Web Store abban is ezekre hasonlít majd, hogy csak egy bizonyos operációs rendszerhez (illetve böngészőből) kínálja az arra szabott alkalmazásokat. Ez jó lehetőséget ad a Google-nak arra, hogy a mobilágazatban már kipróbált módon, külsős alkalmazások tömegének segítségével tegye népszerűbbé saját platformját. Az első Chrome OS rendszerű számítógépek egyébként még az idén várhatóak; a készülékek meglehetősen formabontók lesznek abban a tekintetben, hogy a cloud computing jegyében a gépekre telepített szoftverek helyett gyakorlatilag szinte kizárólag webes alkalmazásokat használnak majd.

A bejelentés kapcsán Sundar Pichai Google-alelnök a sajtónak elmondta, cégük folyamatosan kutatja annak lehetőségét, hogy az online reklámeladások mellett egyéb, új bevételi forrásokra is szert tegyen. Az alkalmazásbolt kiváló eszköz lehet ehhez, habár a siker nagymértékben függ attól, hogy mennyire lesz népszerű a jövőben a Chrome OS.