Megindult a lejtőn a Firefox

Genda Csongor Zoltán, 2010. május 20. 17:37

Véli a böngésző atyja, a Mozilla társalapítója, Blake Ross, aki szkeptikus a szoftver jövőjét illetően. Kijelentéseinek hitelességét viszont azonnal megkérdőjelezte a jelenlegi vezérigazgató John Lilly.

Ross 8 évvel ezelőtt részt vett az első verzió kifejlesztésében, s azóta komoly sikereket ért el a browser, hiszen jelen pillanatban hozzávetőlegesen 400 millióan használják. Az időközben a Facebook-hoz átpártolt szakember azonban egy nyilvános internetes fórumon hangot adott azon véleményének, miszerint a Firefox elérte a maximumot, s mostantól már csupán visszaesésre lehet számítani, azaz lassan, de biztosan megindul a Tűzróka a lejtőn.
A Techcrounch beszámolójában az olvasható, hogy a Quora platformon az egyik regisztrált tag a következő kérdést tette fel; "Az elkövetkező 3-5 évben továbbra is kétszámjegyű marad a Mozilla browser piaci részesedése?" Nos, erre a kérdésre érkezett Ross-tól a fejlesztői körökben nagy port kavart válasz, hogy ő meglehetősen szkeptikus a Firefox jövőbeni sikereit illetően. Szerinte a Mozilla az utóbbi időben visszafejlődött, és levedlette hajdani merészségét, s azt a képességét, hogy gyorsan reagáljon a piaci igényekre. S ami a legaggasztóbb, hogy az elemzői körökben is hallani olyan hangokat, amik előrevetítik az alapítvány számára negatív fordulat bekövetkeztét.
Érezhető ugyanis a növekedés ütemének a jelentős mértékű visszaesése, és az új, feltörekvő szoftverek gyors fejlődése.
Ross kijelentésével viszont szembeszállt John Lilly vezérigazgató, aki kijelentette, hogy biztos benne, hogy a Tűzróka az elkövetkező öt évben is nagy népszerűségnek fog örvendeni a szörfölők körében.