Több mint 40 millió EOS fényképezőgép

Kiss Ádám Zoltán, 2010. május 22. 11:31

A Canon bejelentette, hogy az EOS sorozatú filmes és digitális tükörreflexes fényképezőgépekből elkészült a 40 milliomodik példány is.

Az EOS sorozat 1987-ben indult, az EOS szó pedig az “Electro Optical System" (elektro-optikai rendszer) rövidítése és egyben a hajnal görög istennőjének neve. Indulása óta a rendszer egy sor úttörő technológiai fejlesztésen ment át. A megnövekedett felhasználói igények kielégítésére összesen 40 millió darab készült, ebből 20 millió digitális EOS modell. Ez a mérföldkő egyben jelzi az EOS sorozat történetének leggyorsabban növekvő gyártási periódusát is:

·    1987-ben készült a legelső EOS SLR, az EOS 650, a Canon gyártóüzemében, a japán Fukushima városában.
·    1997-ben elkészült a 10 milliomodik EOS fényképezőgép, ezt a mérföldkövet 10 év alatt sikerült elérni.
·    2003-ban gyártották a 20 milliomodik EOS fényképezőgépet, az előző, 10 milliós határt tehát mindössze hat év alatt sikerült megduplázni.
·    2007. decemberében, az EOS sorozat gyártásának 20. évfordulóján az EOS SLR fényképezőgépek száma átlépte a 30 milliót, mindössze négy évvel a 20 milliós határ átlépését követően.
·    2010. áprilisában a Canon elérte legújabb, ezúttal 40 milliós gyártási példányszámot, 30 millió egység után mindössze két év és négy hónap alatt.

Az EOS sorozat az AF SLR fényképezőgépek teljesen új rendszereként indult, a világ első elektronikus szerelvényét tartalmazta, amely lehetővé tette a teljes elektronikus vezérlést. Meghatározó termékek kerültek ki a sorozatból, többek között 1983-ban az eredeti EOS-1 professzionális modell és a kompakt EOS 500 1993-ban. 2000-ben, az EOS 30D bevezetését követően, a Canon számos új technológiát fejlesztett ki, köztük megtalálhatók a sajátjogú CMOS érzékelők, a nagy teljesítményű DIGIC digitális képfeldolgozók és az EF objektívek széles választéka. A Canon az objektívgyártásban is elért egy mérföldkövet 2009-ben, amikor elkészítette a vállalat 50 milliomodik objektívjét. Idén februárban a Canon tovább bővítette EOS kínálatát az EOS 550D elindításával, a gép egy fejlett digitális SLR fényképezőgép az átlagos felhasználók számára, 18 megapixeles CMOS képérzékelővel, bővített ISO tartománnyal és Full HD videofelvétel funkcióval.