Globális összefogás a Yahoo és a Nokia között

Kiss Ádám Zoltán, 2010. május 25. 06:23

A két vállalat megállapodott, hogy világszerte összekötik szolgáltatásaikat, a Yahoo biztosítja majd a Nokia telefonok e-mail és chat szolgáltatásait, cserébe a készülékgyártó térképfejlesztéseit teszi partnere számára elérhetővé.

A Nokia az utóbbi években folyamatosan vásárolta fel a helyzetmeghatározó és térképszoftvereket fejlesztő kisebb-nagyobb vállalatokat. A telefongyártó egyre inkább kezdi felismerni, hogy a készülékek gyártása hosszú távon nem biztosíthatja bevételeit, így egyre jobban a szolgáltatások irányába tolódik figyelmük. Az online vásárlások és egyén internethez köthető telefonos szolgáltatások mellett a térképek jelentenek nagy kitörési lehetőséget a finn cégnek.

Az ilyen rendszerek fontossága a GPS-őrülettel párhuzamosan emelkedik, és ebből a Yahoo sem szeretne kimaradni. Mint Carol Bratz vezérigazgatójuk elmondta, a térképek számos szolgáltatás kiindulópontjai lehetnek. A Nokia rendszerei a Yahoon keresztül a PC-ken is megkezdhetik hódító útjukat, míg a Yahoo biztosítja majd a Nokia telefonok e-mail és chat szolgáltatásait. A rendszerhez nem hoznak létre új márkát, és nem is telepszik rá egyik cég sem, mindkét vállalat neve megjelenik majd a felhasználói felületeken.