Koszovói ultimátum szerbiai mobilcégeknek: szereljék le az átjátszóállomásokat

MTI Sajtóadatbank, 2010. május 26. 08:14

Ultimátumot intézett a koszovói távközlési hatóság (RAT) a Koszovóban működő szerbiai telekommunikációs cégekhez, miszerint 30 napjuk van arra, hogy leszereljék átjátszóállomásaikat, és kivonuljanak a zömmel albánok lakta volt szerbiai tartományból - jelentette a szerb sajtó.

Ekrem Hodza, a RAT igazgatója elmondta a hét végén az Express című koszovói lapnak, hogy elküldték az átjátszóállomások leszerelésére vonatkozó kérést öt koszovói önkormányzat, Gracanica, Strpce, Leposavic, Prizren és Pec vezetésének. A felsorolt településeken, illetve környékükön jelentősebb számban élnek szerbek.

Hodza hozzátette: értesítették a három érintett szolgáltatót, a Telekom Srbija, a Telenor és a Vip céget, hogy a határidő letelte után nem fognak működni az antennáik. Az igazgató magyarázatul hozzáfűzte, az említett szolgáltatók jogellenesen vannak jelen Koszovóban.

A RAT és a koszovói rendőrség áprilisban egyszer már erőszakkal eltávolította szerbiai mobilcégek több átjátszóállomását Koszovó középső részén, olyan körzetekben, ahol a szerbek vannak többségben. A Telekom Srbija új eszközöket telepített a leromboltak helyére, mire válaszul a koszovói rendőrség őrizetbe vette a cég öt alkalmazottját, és 520 eurós pénzbüntetést szabott ki rájuk, mondván, nem volt joguk hozzáférni az antennákhoz.