Adatroaming korlátozás - korlátokkal

MTI Sajtóadatbank, 2010. május 27. 09:47

A Európai Parlament évről-évre újabb határozatot fogad el a mobilszolgáltatók kordában tartására, de az adatroaming fogyasztói árak továbbra is nagyon magasak - közölte a SciamuS Kft., Magyarország vezető telekommunikációs tanácsadója szerdán az MTI-vel.

A közleményben a SciamuS Kft. üdvözli az Európai Parlament rendeletét, amelyben 2010. március 1-től arra kötelezi a telekommunikációs szolgáltatókat, hogy tájékoztassák ügyfeleiket a forgalom állásáról, illetve az ügyfél által meghatározott maximum összeg felett az adatroaming szolgáltatást letiltsák. Ezzel elkerülhető, hogy egy külföldi tartózkodás több százezer forintos
számlát eredményezzen.

A közlemény idézi Bedő Eriket, a SciamuS tanácsadóját, aki felhívja a figyelmet arra, hogy az új előírás csak az Európai Unió országaira vonatkozik, a Vodafone viszont biztosítja ezt a szolgáltatást országtól függetlenül. A T-Mobile és a Pannon (Telenor) azonban e tekintetben ragaszkodik a törvényi minimumhoz és az unió határain kívül továbbra is követhetetlen forgalomtól és elszálló adatroaming díjaktól lehet tartani - figyelmeztet a tanácsadó.

A magyarok által kedvelt nyári célpontok közül Horvátországra, Törökországra nem vonatkozik az uniós szabályozás, ahogy Norvégiára, Svájcra, Ukrajnára, Szerbiára, Albániára, Oroszországra, Bosznia-Hercegovinára sem - teszi hozzá Bedő Erik.

A SciamuS hiányolja mindhárom mobilszolgáltató részéről a rendelettel kapcsolatos egyértelmű tájékoztatást, és fontosnak tartja, hogy ügyfelein felül minden adatforgalmat bonyolító magánember és vállalkozás értesüljön a már hónapok óta érvényben lévő szabályozásról, s javasolja, hogy egy korrekt limitfigyelési és tájékoztatási rendszert vezessenek be a szolgáltatók.

Bedő Erik szerint a szabályozással kapcsolatban alapvető problémát jelentenek továbbra is az indokolatlanul magas árak. "Nyilván nagyon fontos, hogy a költségek kordában tarthatóak legyenek, de az EU által meghatározott havi maximum nettó 50 eurós limitet akár 20-30 másodperc alatt is el lehet érni. Ez pedig meglehetősen abszurd" - véli a szakértő.

A SciamuS adatai alapján ez az 50 eurós határérték a T-Mobile esetében nagyjából 28 Mbyte, a Pannon (Telenor) esetében ez 29 Mbyte, míg a Vodafone 50 euróért csak 9 Mbyte adatforgalmat biztosít ügyfeleinek. Azaz a kisfogyasztói ár 2-7-szer drágább, mint a nagykereskedelmi.

Bedő Erik hozzátette továbbá, hogy az EU által elfogadott szabályozás, bár biztonságot jelent az ügyfeleknek, nem megfelelő. Egy vállalkozás, vállalat számára, különösen ha a munkavállalók több különböző csomaggal, jogosultsággal használhatják mobiltelefonjaikat, nagyon nehezen menedzselhető, egyáltalán nem rugalmas megoldás.