IT-Outsourcing: új generációs Siemens Workplaces Services

Kovács Attila, 2010. május 31. 09:16

A Siemens IT Solutions and Services (SIS), reagálva az outsourcing-piac gyors változásaira, mostantól új Workplace Management szerviz-portfóliót kínál. A Microsoft Windows 7.0 bevezetéséből új lehetőségek adódnak a felhasználó-specifikus munkahelyek kialakítására.

Legyen szó különféle végkészülékek, operációs rendszerek, biztonsági funkciók, alkalmazások, e-mail rendszerek vagy együttműködést segítő eszközök integrálásáról, a SIS megfelelő koncepcióval rendelkezik a hibrid front-end modellekhez és back-office infrastruktrúra-szolgáltatásokhoz. Ezáltal csökkenthetők a beszerzések és karbantartások ráfordításai, valamint a pc-k, noteszgépek, vagy mobil eszközök támogatásának és gondozásának költségei.

A Workplace Services új generációja a virtualizációval és felhő-számítástechnikával megvalósuló, modern, jövőbe mutató IT-infrastruktúrák felé egyengeti az utat a vállalatok számára. Minden szolgáltatás rendelkezésre áll a számítógépekre és alkalmazásokra, mégpedig akár klasszikus módon, dedikált szolgáltatások formájában, akár pedig virtualizált módon. Ezeket a szolgáltatásokat vagy az ügyfél-vállalat munkahelyi számítógépein, vagy számítóközpont-szolgáltatások keretében lehet nyújtani. Az ügyfél számára az az előny, hogy teljes rugalmasságot élvez a Workplace Services megválasztásában és megvalósításában.

Főleg a kiküldött munkatársakkal, home-office munkahelyekkel, kihelyezett illetve nagy létszámú és több telephelyen dolgozó project-teamekkel működő vállalatok/szervezetek számára előnyösek ezek az új lehetőségek, mert a munkatársak saját végkészülékeiket – PC-ket, noteszgépeket, PDA-kat, iPad-eket vagy okostelefonokat – használhatják. Az új koncepció rugalmassága például menedzselt, szabvány-kompatibilis számítógépek, továbbá menedzseletlen PC-k engedélyezését is lehetővé teszi ezen felhasználói csoportok számára. A készülékeken a konkrét igényektől függően standard alkalmazások és olcsó Linux- vagy Open Source megoldások egyaránt futtathatók.

A Münchener Hypothekenbank eG például így cseréli le teljes desktop és notesz-gépekből álló IT infrasruktúráját, a Microsoft Windows 7.0. operációs rendszerre alapozva. Ehhez az SIS január végéig a pénzintézet 12 telephelyén 450 desktop és 150 notesz-gépet állított át az új technológiára. A Siemens IT-szolgáltató szervezete támogatja az egész “terítést’ (roll-out) – a migráció 2009 októberében, a Microsoft új operációsrendszer-verziójának szabaddá tételével kezdődött. A Münchener Hypothekenbank így az egyik első olyan vállalat, amelynél a szervezet minden szintjén Windows 7.0 működik.