50-magos CPU-t mutatott be az Intel

Milkovits Gábor, 2010. június 1. 07:22

Az Intel egy teljesen újszerű processzort mutatott be Knights Corner néven, amely nem kevesebb, mint 50 processzormagot tartalmaz egyetlen szilíciumlapkán.

A 22 nanométeres eljárással gyártott csip az Intel új, Many Integrated Core (MIC) technológiájára épül, amely x86-os alapú, így kompatibilis a bevett számítógépes környezettel. A műszaki részletekkel egyelőre adós maradt az Intel, annyit azonban lehet tudni, hogy a fejlesztésnél felhasználták egy korábbi, 48-magos prototípus, valamint a mostanra lefújt Larrabee grafikus projekt tapasztalatait is. Ezekben közös, hogy a processzormagok egyfajta hálózatot alkotnak, amelyben az adatok a lehető leggyorsabban áramlanak, kiküszöbölve a sok-csipes architektúrákat lassító összekötő áramköröket.

Az Intel elsősorban szerverekbe és munkaállomásokba szánja az új 50-magos processzort, olyan párhuzamosan futó feladatok elvégzésére, amelyeket eddig csak sok-CPU-s, és így drágább, illetve több energiát pazarló rendszerek tudtak elvégezni. Habár a Knights Corner teljesítménye nem ér föl mondjuk 12-13 négymagos Xeon-éval, a gyártó azért így is megfelelő olcsó és energiatakarékos alternatívát lát benne. A lapka elvileg platform-független, legoptimálisabban azonban egyelőre a Mac OS X Snow Leopard tudja kihasználni a képességeit, amelyre lehet korlátlan számú processzormagot használó alkalmazásokat írni.