Nyilvános meghallgatást tart az NHH a szélessávú piacok szabályozásáról

forrás Prim Online, 2010. június 1. 12:24

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) június 30-án nyilvános meghallgatást tart a magyarországi szélessávú piacok piacelemzési határozatainak előkészítése érdekében.

A nyilvános meghallgatás célja, hogy az NHH megismerje a piaci szereplők álláspontját, hogy azokat a határozatok meghozatala során kellő súllyal tudja figyelembe venni. A közlemény szerint az NHH a nyilvános meghallgatással kapcsolatos előkészítő információkat június 16-ig fogja közzétenni. Az érdekeltek javaslataikat, észrevételeiket legkésőbb a meghallgatáson, szóban vagy írásban terjeszthetik elő. Az NHH az elektronikus úton érkezett észrevételeket legkésőbb 2010. június 23-ig a honlapján hozza nyilvánosságra.

 A szabályozás megújításának célja a szélessávú piacok további fejlődésének elősegítése, a verseny intenzitásának növelése, a beruházások ösztönzése és a fogyasztói érdekek minél erőteljesebb érvényesítése - áll a közleményben. A nyilvános konzultáció a jelenlegi és a jövőbeli szélessávú szolgáltatások fejlődését, valamint a magyarországi szélessávú piac alakulását is alapvetően meghatározó nagykereskedelmi piacelemzési határozatok előkészítését szolgálja.

 Az NHH vizsgálja a hagyományos távközlési hálózatokon túl az optikai és kábeles, illetve a vezeték nélküli hálózatokat is. Az eljárás eredményeképp a hatóság ki fogja jelölni a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatókat, felülvizsgálja a jelenleg érvényben lévő kötelezettségeket és meghatározza a beazonosított piaci problémákkal arányos és indokolt új kötelezéseket. Áttekinti továbbá a technológia fejlődéséből eredő migráció, valamint az átmeneti időszak szabályozási igényeinek kérdéseit is.

 Az Európai Bizottság által nemrég publikált, Európa digitális versenyképességéről szóló jelentés szerint, a háztartások szélessávú hozzáféréseinek aránya alapján Magyarország a 27 tagállam között a 16. helyen áll, megelőzve többek között Olaszországot, Spanyolországot, Portugáliát, Görögországot, Csehországot vagy Szlovákiát. A jelentés szerint Magyarországon a rendszeres és gyakori internet felhasználók aránya nagyjából megfelel az EU átlagnak.

 Az NHH havi gyorsjelentései szerint Magyarországon több mint 1,8 millió vezetékes szélessávú internet-előfizetés van, ezen belül több mint 1 millió kábeles. A vezetékes előfizetések mellett gyorsan nő, miközben egyre többen veszik igénybe a mobilinternetes szolgáltatásokat is. A hatóság piackutatási adatai szerint a magyar háztartások közel fele rendelkezik valamilyen szélessávú internet - DSL, kábel, vagy asztali, illetve hordozható számítógépen használt mobilinternetes előfizetéssel.